Moussaka met zoete aardappel
We gaan op reis naar Griekenland met een klassiek recept met moderne twist: moussaka met zoete aardappel. Heel anders dan de standaard moussaka, want deze zit vol met laagjes zoete aardappel en sappige aubergine, en gekruid gehakt met een vleugje oregano en kaneel. De rozijnen voegen een kleine zoete verrassing toe. Wat onveranderd is gebleven, is die lekkere bovenlaag van gesmolten kaas en romige mascarpone. Haal je innerlijke Griekse god(in) naar boven en zet deze heerlijke moussaka met zoete aardappel op tafel.
Liever vega? Vervang het gehakt voor plantaardig gehakt of kies voor champignons en paddestoelen (ongeveer 750 gram). Snijd deze eerst in stukjes voordat je ze bruin bakt.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gr gemengd gehakt (* vega, zie tip)
- 700 gr zoete aardappels
- 2 aubergines
- 1 ui
- 2 takjes peterselie
- 500 ml passata
- 250 gr mascarpone
- 200 gr geraspte belegen kaas
- 1,5 tl kaneelpoeder
- 75 gr rozijnen
- 1 + 1 + 2 tl gedroogde oregano
- olijfolie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch) of 160 graden (hetelucht).
Schil de zoete aardappel, snijd in plakken van 0,5 cm. Haal de schil van de ui en hak fijn. Snijd de aubergines in plakken van 0,5 cm.
Kook de zoete aardappelplakken 6-7 minuten in gezouten water beetgaar. Haal uit de pan en dep ze droog met keukenpapier.
Verhit een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan en bak de aubergineplakken in een enkele laag (zodat ze elkaar niet overlappen) bruin. Bestrooi met een halve theelepel oregano en zout en bak nog 1 minuut. Neem ze uit de pan en zet apart. Bak eerst de helft en daarna de andere helft van de plakken, voeg eventueel wat extra olie toe wanneer de pan te droog is.
Tip: Laat de pan en olie goed heet worden, op deze manier zuigen de aubergine-plakken minder olie op.
Bak de ui 2-3 minuten in de koekenpan, voeg het gehakt toe en bak in ca 8 minuten bruin. Schenk de passata in de pan en roer de kaneelpoeder, 1 theelepel gedroogde oregano en rozijnen door de gehaktsaus. Kook in 2-3 minuten tot een dikkere saus. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Vervang het gehakt voor plantaardig gehakt of kies voor champignons en paddestoelen (ongeveer 750 gram). Snijd deze eerst in stukjes voordat je ze bruin bakt.
Maak de kaassaus. Smelt de geraspte kaas samen met de mascarpone in een steelpannetje op laag vuur tot de kaas volledig gesmolten is.
Schep 1/3 van de kaassaus door de gehaktsaus, bewaar de rest voor de bovenkant van de moussaka. Vul de ovenschaal als volgt: schep een laagje gehaktsaus in de schaal, leg er een laag zoete aardappelplakken op en bestrooi met wat zout en gedroogde oregano. Besmeer met een dun laagje saus, leg de aubergineplakken er op. Bestrooi opnieuw met zout en gedroogde oregano.
Herhaal de stappen nog een keer, eindig met een laagje gehaktsaus en schep de kaassaus er overheen. Bak ca. 40 minuten in de oven. Zet de laatste 5 minuten de oven op grillstand, zo wordt de bovenkant mooi bruin. Bestrooi met wat fijngehakte peterselie.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in