Mini oliebollen met kaneelsuiker
Voor oliebollen mag je ons ’s nachts wakker maken. Echt! Op oudjaarsdag eten we ze rustig als ontbijt en dat gaat dan de hele dag door. Van deze mini oliebollen met kaneelsuiker blijf je eten. Zo lekker zijn ze. Zelf oliebollen maken is heel leuk om te doen en ook helemaal niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is bloem, melk en gist en een portie geduld. Want het deeg moet wel rijzen, want alleen dan krijg je luchtige oliebollen. Je kan ze warm en koud eten. Zijn ze helemaal afgekoeld, warm ze dan even kort op in de oven of Airfryer en dan heb je weer heerlijke warme bolletjes.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 40 st.
- 500 gr bloem
- 500 ml lauwe melk
- 10 gr gedroogde gist (of 30 gr verse)
- 1 ei
- 100 + 10 gr suiker
- 1 el kaneel
- Snuf zout
- Zonnebloemolie om in te bakken
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de melk kort in de magnetron of in een steelpannetje, zodat deze lauwwarm wordt. Meng de lauwe melk met 1o gr suiker en de gist. Laat het 10 minuten staan. Als het mengsel begint te borrelen is de gist actief en kan je deze gebruiken.
Doe de bloem met een snuf zout in de kom van je keukenmachine. Voeg het ei en het melkmengsel toe en klop er een egaal beslag van. Klop niet te lang.
Dek de kom af met een natte theedoek en laat deze op een warme plek een uurtje rijzen. Het beslag is klaar als het in volume verdubbeld is. Roer het beslag een keer of 15 door met een spatel zodat de ergste lucht eruit gaat. Doe dit wel met beleid want overall gezien moet je mengsel natuurlijk luchtig blijven.
Verhit de zonnebloemolie in de (frituur)pan tot 180 graden. Schep met een natte ijsboltang kleine bollen van het beslag en laat ze voorzichtig in de olie glijden. Bij iedere bol maak je de tang opnieuw nat. Zo glijdt het beslag makkelijk van de tang en krijg je mooie ronde bollen. Keer ze na een paar minuten om. Na een minuut of 4 – 5 zijn je oliebollen klaar.
Meng de suiker met de kaneel. Haal de mini oliebollen door de kaneelsuiker en leg ze daarna in een andere kom.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recept bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in