zelf oliebollen bakken

Mini oliebollen met kaneelsuiker

Voor oliebollen mag je ons ’s nachts wakker maken. Echt! Op oudjaarsdag eten we ze rustig als ontbijt en dat gaat dan de hele dag door. Van deze  mini oliebollen met kaneelsuiker blijf je eten. Zo lekker zijn ze. Zelf oliebollen maken is heel leuk om te doen en ook helemaal niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is bloem, melk en gist en een portie geduld. Want het deeg moet wel rijzen, want alleen dan krijg je luchtige oliebollen. Je kan ze warm en koud eten. Zijn ze helemaal afgekoeld, warm ze dan even kort op in de oven of Airfryer en dan heb je weer heerlijke warme bolletjes.

oliebollen
mini oliebollen
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 40 st.

  • 500 gr bloem
  • 500 ml lauwe melk
  • 10 gr gedroogde gist (of 30 gr verse)
  • 1 ei
  • 100 + 10 gr suiker
  • 1 el kaneel
  • Snuf zout
  • Zonnebloemolie om in te bakken

Zo maak je het

  1. Verwarm de melk kort in de magnetron of in een steelpannetje, zodat deze lauwwarm wordt. Meng de lauwe melk met 1o gr suiker en de gist. Laat het 10 minuten staan. Als het mengsel begint te borrelen is de gist actief en kan je deze gebruiken.

  2. Doe de bloem met een snuf zout in de kom van je keukenmachine. Voeg het ei en het melkmengsel toe en klop er een egaal beslag van. Klop niet te lang.

  3. Dek de kom af met een natte theedoek en laat deze op een warme plek een uurtje rijzen. Het beslag is klaar als het in volume verdubbeld is. Roer het beslag een keer of 15 door met een spatel zodat de ergste lucht eruit gaat. Doe dit wel met beleid want overall gezien moet je mengsel natuurlijk luchtig blijven.

  4. Verhit de zonnebloemolie in de (frituur)pan tot 180 graden. Schep met een natte ijsboltang kleine bollen van het beslag en laat ze voorzichtig in de olie glijden. Bij iedere bol maak je de tang opnieuw nat. Zo glijdt het beslag makkelijk van de tang en krijg je mooie ronde bollen. Keer ze na een paar minuten om. Na een minuut of 4 – 5 zijn je oliebollen klaar.

  5. Meng de suiker met de kaneel. Haal de mini oliebollen door de kaneelsuiker en leg ze daarna in een andere kom.

oliebollen met kaneelsuiker
zelf oliebollen bakken

Wat vind jij van dit recept?

4.0 (13 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Dit recept bewaren?

Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.

Tags

Basisrecepten Koekjes recepten Hollandse recepten Oud en nieuw Bakrecepten Borrelhapjes

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in