fbpx
Menu

Midden-Oosterse borrelplank

Ik kan het niet laten. Wanneer ik een borrelhapje maak, maak ik echt nooit maar 1 hapje. Ik vind dat heel zielig staan. Het zit denk ik tussen mijn oren. En daarom wilde ik vandaag eens een hele borrelplank met jullie delen zoals ik dat dan thuis zou doen. Meestal maak ik een Italiaanse variant, met bruschetta, kaasjes etc. Maar voor vandaag bedacht ik een midden-oosterse borrelplank. En zoals het met een goede borrelplank is, je hoeft daarna dus niet meer te eten! Het kan vanaf borreltijd perfect overgaan in avondeten. 

Pick your battle..

Zo’n hele borrelplank klinkt als een enorme lijst aan gerechtjes. Wat ook logisch is bij een borrelplank, want je wilt allerlei dingetjes laten proeven. Maar wanneer je de receptuur doorleest zal je er achterkomen dat het eigenlijk helemaal niet zoveel werk is. De truc zit hem in leuk presenteren, een deel zelf maken en een deel kant-en-klaar kopen. Pick your battle’s om maar zo te zeggen. Bij deze borrelplank heb ik er bij de ingrediënten gezet wat ik kant-en-klaar zou kopen. Je kunt het natuurlijk uitbreiden zoals je zelf wilt. Of weglaten wat je wilt, of misschien maak je alleen de krokante kikkererwten. Heel lekker! (goed snackje, ook voor op je werk!)

Mooie kommetjes en bordjes

En die andere truc, dat presenteren dat is ook heel leuk om te doen. Het is mijn werk, als (food)stylist, maar ik weet zeker dat iedereen die bij jou komt borrelen heel enthousiast zal reageren bij het zien van een mooie borrelplank. Ik noem het hier trouwens een borrelplank maar het kan ook op een mooie schaal – groot bord of leuk in allemaal kleine kommetjes. Kortom ik ben benieuwd wat voor iets moois jij er van maakt!

Ingrediënten krokante kikkererwten

  • 400 gr kikkererwten (blik)
  • 1 tl koriander poeder
  • 1 tl komijn poeder
  • zout
  • olijfolie

Ingrediënten snelle couscous salade

  • 200 gr couscous
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 12 kerstomaatjes
  • 0,5 komkommer
  • 3 takjes dille (verse)
  • 3 takjes munt (verse)
  • zout

Ingrediënten yoghurt dip

  • 75 gr Turkse yoghurt
  • 75 gr feta
  • 2 takjes dille (verse)
  • peper

Ingrediënten geroosterde worteltjes

  • 1 bos bospeentjes
  • 1 el komijn zaadjes
  • 1 el koriander poeder
  • 2 el honing (vloeibare)
  • zout en peper
  • olijfolie

Lekker met

  • hummus
  • gemarineerde feta
  • Turkse worstjes
  • pita broodjes, planbrood of Turks brood
  • olijvenmix

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch) / 180 graden (hetelucht).

  2. Begin met het maken van de couscous salade. Hak de ui en knoflook fijn. Doe in een pan met olijfolie en bak totdat ze een beetje bruin worden. Doe alles inclusief de olie in een afsluitbaar bakje. Voeg de couscous erbij, schep even goed door en vul met kokend water tot de couscous net onder staat. Sluit snel af. En laat 15 minuten staan. 

  3. Maak de wortels schoon, halveer dikkere exemplaren. Leg de wortels op een bakplaat, niet op maar naast elkaar. Meng de komijnzaad, koriander poeder en 1 tl zout en peper naar smaak met elkaar en voeg 3 el olijfolie toe. Schep goed om en schenk over de wortels. Verdeel een lepel honing over de wortels en zet ze 45 minuten in de oven. 

  4. Maak de yoghurt dip. Doe de yoghurt en feta samen in het hakmolentje van de staafmixer en hak totdat er een glad mengsel ontstaat. Schep over in een leuk kommetje en zet in de koelkast tot gebruik. Hak de dille (dit is de topping) alvast fijn en zet even in de koelkast.

  5. Maak de krokante kikkererwten door de kikkererwten goed af te gieten en af te spoelen. Schep ze over in een mengkom. Voeg de specerijen en olijfolie toe en breng op smaak met zout en peper. Bak de kikkererwten in een koekenpan totdat ze lekker knapperig zijn, ongeveer 8 minuten. 

  6. Snijd voor de salade de komkommer in stukjes en de tomaat in partjes. Meng door de couscous. Hak de kruiden grof en meng ze door de salade. 

  7. En nu leg je alles op een mooi groot bord, schaal of plank. Of verschillende kleinere bakjes is ook leuk. Garneer de yoghurt dip met de verse dille en drizzle nog wat honing over de worteltjes. 

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

Reactie plaatsen