Salade met zoete aardappel
Ik wilde weer eens salade met zoete aardappel maken, maar deze keer zonder mijn befaamde sausje van mayonaise en yoghurt. Dus gaf ik er een Mexicaanse twist aan. Met wat maïs, kidneybonen en avocado kom je al een heel eind. Daarnaast gebruik ik graag komijn en chipotle als ik op de Mexicaanse tour ga. Dat laatste is een smokey peper en die is best pittig, gebruik dus niet teveel. Kan je dit niet vinden, dan kan je ook een beetje gerookt paprikapoeder gebruiken. Ik heb de zoete aardappel even geroosterd, maar koken kan eventueel ook. Hoe kleiner je de blokjes snijdt, hoe eerder ze klaar zijn en des te sneller kan jij aan tafel. Dat vind ik altijd wel een plus voor een doordeweekse dag. Want uren in de keuken staan heeft niemand tijd voor na een lange dag werken. Ik wilde een romige dressing maken en de avocado is daarvoor een perfecte basis. Heerlijk bij elkaar!
Avocado dressing
Al met al is het een heerlijk snelle zoete aardappelsalade geworden die je ook prima de volgende dag mee kan nemen naar je werk. Enig nadeel, de avocadodressing wordt dan een beetje bruinig. Aan de smaak zal het zeker niet liggen, maar the looks gaan wel wat achteruit. Snel opeten dan maar! PS voor een maaltijdsalade zou ik het recept verdubbelen of rooster er een kippetje bij.
Ingrediënten voor 4 personen
4 grote zoete aardappelen
1 rode ui
1 teentje knoflook
Klein blikje maïs (140 gr)
Klein blikje kidneybonen (140 gr)
250 gr cherrytomaatjes
1 tl komijn
0,5 tl chipotle
Klein handje peterselie
Zout
Olijfolie
Avocadodressing
0,5 avocado
0,5 ui
1 el mayonaise
Sap van een halve limoen
50 ml water
Klein handje peterselie
Peper en zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).
Was de zoete aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Leg ze op een bakplaat en verdeel de komijn, de chipotle en wat zout over de aardappelen. Voeg wat olijfolie en een gehakt teentje knoflook toe en meng alles even door elkaar.
Rooster de zoete aardappel in 20 minuten gaar in de oven. Hoe kleiner de stukjes, des te eerder zijn ze gaar.
Spoel de maïs en de kidneybonen af onder de kraan.
Snipper de ui en halveer de cherrytomaten.
Doe dit samen met de geroosterde zoete aardappel in een kom.
Maak een avocadodressing door alle ingrediënten te mengen in de hakker van je staafmixer. Breng de dressing op smaak met peper en zout. Wil je hem iets vloeibaarder hebben, voeg dan een scheutje extra water toe.
Verdeel de avocadodressing over de zoete aardappelsalade.
Garneer de salade met wat gehakte peterselie en serveer meteen.
Rooster er eventueel een kippetje bij of verdubbel de hoeveelheid voor een vullende maaltijdsalade.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in