
Melanzane alla parmigiana
Melanzane is een heerlijke schotel uit de oven gemaakt van laagjes aubergine, tomatensaus, mozzarella, verse basilicum en Parmezaanse kaas. Er zijn een heleboel benamingen voor: melanzana alle parmigiana, melanzane al forno of melanzana parmigiana, maar de officiële benaming van dit gerecht is melanzane alla parmigiana. Een origineel recept wat oorspronkelijk van Sicilië komt. Wij zijn in ieder geval echt gek op melanzane, want het is een ovenschotel dus lekker makkelijk, we love aubergine en ja een gerecht met kaas. Dit melanzane recept kun je zelfs al eerder klaarmaken, zodat je het ’s avonds alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Ideaal!
Ook zo gek op aubergine? Probeer dan ook eens gevulde aubergines of Turkse rijst met aubergine kebab.


Culinaire post ontvangen?
Wil je de nieuwste recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief bomvol met lekkere & makkelijke recepten. Al ruim 40.000 mensen gingen je voor.
Dat wil ik!Ingrediënten voor 4 personen
- 2 aubergines
- 2 blikken tomatenblokjes
- 1 bol buffelmozzarella
- Parmezaanse kaas
- 1 ui
- 1 knoflookteen
- 15 gram basilicum
- 1 el Italiaanse kruiden
- Gedroogde chilipeper
- Olijfolie
- Peper en zout
Zo maak je het
Begin met het maken van de tomatensaus. Snipper de ui fijn en fruit deze in een pan aan in wat olijfolie. Snijd de knoflook fijn en voeg deze ook toe.
Voeg de tomatenblokjes toe en de Italiaanse kruiden.
Laat de tomatensaus ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen. Breng de saus op het laatst op smaak met peper, zout, een deel van de verse basilicum en naar smaak wat gedroogde chilipeper.
Snijd de aubergine in dunne plakken. Je kan dit met een mandoline doen, maar ook met een mes.
Laat een grillpan goed heet worden. Bestrijk de aubergine met wat olijfolie (gebruik niet te veel) en grill ze aan weerszijden bruin. Laat de aubergine vervolgens uitlekken op wat keukenpapier.
Vet een ovenschaal in en verdeel de tomatensaus over de bodem van de schaal.
Leg hierop een laag van de gegrilde aubergine. Snijd de mozzarella in plakken en leg wat op de aubergine.
Vervolgens leg je hier weer een laag saus op en herhaal je de stappen.
Je eindigt al laatste met de tomatensaus, de mozzarella en de rest van de verse basilicum.
Bestrooi het royaal met de Parmezaanse kaas en bak de melanzane in ongeveer 20 minuten af op 200 graden (hetelucht).
De melanzane is lekker met (verse) pasta, gnocchi, aardappeltjes of stokbrood.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!
Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.
Meld je aan