Melanzane alla parmigiana
Melanzane alla parmigiana is een heerlijke schotel uit de oven gemaakt van laagjes aubergine, tomatensaus, mozzarella, verse basilicum en Parmezaanse kaas. Er zijn een heleboel benamingen voor: melanzana alle parmigiana, melanzane al forno of melanzana parmigiana, maar de officiële benaming van dit gerecht is melanzane alla parmigiana. Een origineel recept wat oorspronkelijk uit Sicilië komt. Wij zijn in ieder geval echt gek op melanzane, want het is een ovenschotel dus lekker makkelijk, we love aubergine en ja een gerecht met kaas. Dit melanzane recept kun je zelfs al eerder klaarmaken, zodat je het ’s avonds alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Ideaal!
Ook zo gek op aubergine? Probeer dan ook eens gevulde aubergines of Turkse rijst met aubergine kebab.
Wat eet je bij Melanzane alla Parmigiana?
Melanzane kun je supergoed combineren met lekkere, verse pasta, gnocchi of stokbrood. Met het stokbrood kun je lekker in de saus dippen, mmm. Wil je het liever wat lichter houden? Serveer er dan een frisse, groene salade bij.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 aubergines
- 2 blikken tomatenblokjes
- 1 bol buffelmozzarella
- Parmezaanse kaas
- 1 ui
- 1 knoflookteen
- 15 gram basilicum
- 1 el Italiaanse kruiden
- Gedroogde chilipeper
- Olijfolie
- Peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Begin met het maken van de tomatensaus. Snipper de ui fijn en fruit deze in een pan aan in wat olijfolie. Snijd de knoflook fijn en voeg deze ook toe.
Voeg de tomatenblokjes toe en de Italiaanse kruiden.
Laat de tomatensaus ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen. Breng de saus op het laatst op smaak met peper, zout, een deel van de verse basilicum en naar smaak wat gedroogde chilipeper.
Snijd de aubergine in dunne plakken. Je kan dit met een mandoline doen, maar ook met een mes.
Laat een grillpan goed heet worden. Bestrijk de aubergine met wat olijfolie (gebruik niet te veel) en grill ze aan weerszijden bruin. Laat de aubergine vervolgens uitlekken op wat keukenpapier.
Vet een ovenschaal in en verdeel de tomatensaus over de bodem van de schaal.
Leg hierop een laag van de gegrilde aubergine. Snijd de mozzarella in plakken en leg wat op de aubergine.
Vervolgens leg je hier weer een laag saus op en herhaal je de stappen.
Je eindigt al laatste met de tomatensaus, de mozzarella en de rest van de verse basilicum.
Bestrooi het royaal met de Parmezaanse kaas en bak de melanzane in ongeveer 20 minuten af op 200 graden (hetelucht).
De melanzane alla parmigiana is lekker met (verse) pasta, gnocchi, aardappeltjes of stokbrood.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in