Marokkaanse pannenkoekjes (Baghrir)
Andere eetculturen vind ik super interessant. Ik ben altijd heel nieuwsgierig hoe iets smaakt. Hebben jullie dat ook? Deze Marokkaanse pannenkoekjes zag ik al 100 x voorbij komen in de stories van Uit de keuken van Fatima. En iedere keer kreeg ik er meer zin in. De smaakt valt niet te vergelijken met de Hollandse pannenkoek. Ze doen mij een beetje denken aan Wieringa’s knappertjes, dat zijn crackers uut Grunn. Ken je die? Deze duizend gaatjes pannenkoeken worden gemaakt zonder eieren, maar met griesmeel en er gaat ook gist doorheen. Het beslag moet ook even rijzen, dit maakt ze extra luchtig. Je eet ze traditioneel met honing, maar ik voegde ook nog wat granaatappel toe. Yum!
De truc voor heel veel mooie gaatjes is een klusje maar het werkt wel.
De truc voor mooie gaatjes
Het recept vond ik in Fatima haar eerste boek (de tweede is in de maak). Maar staat ook op haar website. Zeker een bezoekje waar want je vind hier heel veel lekkere recepten. De pannenkoekjes worden maar aan een kant gebakken, door de gaatjes wordt de pannenkoek wel helemaal gaar. Als de belletjes een beetje opdrogen zijn de pannenkoeken klaar. De truc voor heel veel mooie gaatjes is een klusje maar het werkt wel. Spoel de onderkant van de pan na ieder pannenkoekje af onder de koude kraan zodat hij weer afkoelt. Dan krijg je perfecte duizend gaatjes pannenkoeken.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 20 st.
- 250 gr fijne griesmeel
- 150 gr bloem
- 2 zakjes bakpoeder
- 1 el gist
- 1 zakje vanillesuiker
- 500 + 60 ml lauwwarm water
- 1 tl zout
Lekker met
- Honing
- Granaatappel
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Doe het griesmeel met de bloem, het bakpoeder, de gist, de vanillesuiker en het zout in een kom en meng even door elkaar.
Voeg 250 ml lauwwarm water toe en mix het beslag met een mixer (of in de bender). Voeg dan nogmaals 250 ml lauwwarm water toe en mix nog even kort.
Dek het beslag af met een natte theedoek en laat het 60 minuten rijzen op een warme plek.
Voeg na het rijzen nog 60 ml lauwwarm water toe en mix het beslag met een spatel nog even door.
Verwarm een pan met anti aanbaklaag op middelhoog vuur en giet een kleine pollepel beslag in de pan. Het formaat is vergelijkbaar met American pancakes. Indien je geen anti aanbaklaag in je pan hebt, gebruik dan een bakspray. Bak de Marokkaanse pannenkoekjes aan een kant goudbruin, totdat er allemaal gaatjes op de bovenkant ontstaan.
Spoel de onderkant van de pan na iedere pannenkoek af met koud water en herhaal de voorgaande stap totdat je beslag op is. Serveer de baghrir met honing en eventueel wat granaatappel.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in