fbpx
Menu

Marokkaanse gehaktballetjes uit de oven

Ik houd echt van de Marokkaanse keuken, warme smaken, gedroogd fruit en veel kruiden en specerijen. Dit recept voor Marokkaanse gehaktballetjes uit de oven is er ook zo één, er gaan veel verschillende specerijen in; komijn, kaneel, kardemom, paprika, korianderzaad, gember, zwarte peper, kurkuma, nootmuskaat, kruidnagel en piment. Nu heb je deze potjes echt niet allemaal nodig (niet schrikken), want deze mix staat beter bekend als Ras el hanout. Een musthave als je graag Marokkaans kookt. Ik serveer deze gehaktballetjes met flatbread, Harissa yoghurt (nog zo’n heerlijke smaakmaker) en wat komkommer. Een lekkere snelle maaltijd voor doordeweeks.

Uit de oven

Ik bereid deze gehaktballetjes niet in de pan, maar in de oven. Dat is zo makkelijk want je hoeft er niet bij te blijven staan. Ik maak ze in mijn AEG stoomoven en ben echt verrast over het resultaat. Dat het een stoomoven is, betekent niet dat je er alleen in kunt stomen. Deze oven heeft heel veel verwarmingsfuncties, zoals grillen, boven- en onderwarmte, hetelucht, stomen en koken met vocht. Dat laatste betekent dat je zelf de hoeveelheid vocht kunt bepalen en dat is ideaal voor vlees, ovenschotels en bijvoorbeeld brood. Je kunt één van de voorkeursfuncties kiezen, dan ben je met een druk op de knop klaar (handig), maar je kunt ook zelf je programma en kooktijd bepalen. Er zit zelfs een geïntegreerde kernthermometer in en dat is ideaal voor grote stukken vlees of bijvoorbeeld een hele kip. Ik heb deze gehaktballetjes gegaard met weinig vocht. En ik durf wel te zeggen dat ik nog nooit zulke lekkere gehaktballetjes uit de oven heb gehad. Ze zijn mooi rondom bruin gegaard en heel erg sappig van smaak.

In één keer klaar

Aan dit recept voor flatbread met Marokkaanse gehaktballetjes komt dus geen pan te pas. Je hebt enkel de (stoom)oven nodig. Ik houd van dit soort makkelijke recepten. Als je meer inspiratie zoekt voor makkelijke recepten die in één pan of in één ovenschaal te bereiden zijn, moet je hier eens kijken. De traybakes zijn ook een aanrader. Ik ben wel benieuwd: heb jij ook een stoomoven? En wat is je favoriete ovenrecept?

Ingrediënten voor 4 personen

Marokkaanse gehaktballetjes

  • 500 gr gehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • Handje paneermeel
  • 3 tl Ras el hanout
  • 1 tl chilipeper
  • Zout

Toppings

  • 4 st flatbread
  • 4 flinke el Griekse yoghurt
  • 1 tl harissa
  • 0,5 komkommer
  • 1 st. lente ui
  • Handje groene kruiden ((peterselie en munt))

Zo maak je het

  1. Verwarm de AEG stoomoven voor op 200 graden en kies voor de functie “Koken met weinig vocht”. Heb je geen stoomoven, gebruik dan de heteluchtstand en zet een ovenschaal met een beetje water onderin de oven.

  2. Meng het gehakt met de specerijen, het ei en de gehakte knoflook. Voeg net zoveel paneermeel toe totdat het gehakt licht plakkerig aanvoelt. Draai balletjes ter grootte van een 2 euro munt. Leg de Marokkaanse gehaktballetjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de gehaktballetjes in 20 minuten goudbruin.  Verwarm de laatste 5 minuten het flatbread mee.

  3. Meng de yoghurt met de harissa en verdeel dit over het flatbread. Verdeel hierover de Marokkaanse gehaktballetjes. Snijd de lente ui in ringen, schaaf de komkommer in linten en hak de groene kruiden fijn. Verdeel dit over de gehaktballetjes. Garneer eventueel met extra harissa yoghurt en serveer meteen.

    PS heb je hier niet voldoende aan serveer er dan een couscoussalade bij.

Ik heb de AEG BSK79220M stoomoven, deze is verkrijgbaar bij keukenspeciaalzaken.

Dit bericht is in samenwerking met AEG, lees mijn disclaimer.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

15 reacties

  • Ellen de Boer
    14 februari 2019 om 18:45

    Wij hebben deze net gemaakt met de stoomoven. Heel lekker maar we vonden ze wat droog geworden en donker. Niet zo gek ook, al het vet lag op de bakplaat. Hebben jullie dat ook? Enig idee hoe we dat kunnen voorkomen?

    Beantwoorden
  • Kirsten
    12 februari 2019 om 09:13

    In mijn vorige keuken had ik ook een stoomoven van AEG, echter ik gebruikte ‘m zo weinig om te dromen, dat ik voor de nieuwe keuken de keuze heb gemaakt voor een ‘normale’ oven. Ik heb nu de BPE742220M, zonder stoomfunctie maar wel de kernthermometer erin. Misschien heb ik nu na het lezen van dit recept spijt tóch niet een stoomoven te hebben genomen ;)

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 februari 2019 om 10:19

    Oh jee. Maar deze kunnen ook in een gewone oven gemaakt worden :)

    Beantwoorden
  • José
    11 februari 2019 om 19:13

    Wat een heerlijk recept. We hebben gesmuld ♥

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 februari 2019 om 10:19

    Leuk om te horen.

    Beantwoorden
  • Sarah Ribbens
    7 februari 2019 om 13:59

    Vreemd, ik krijg via de app alleen de foto's te zien en niet het recept

    Beantwoorden
  • Annika
    7 februari 2019 om 17:02

    Heb je de app ge-update naar de laatste versie?

    Beantwoorden
  • Sarah Ribbens
    7 februari 2019 om 18:24

    Yes hij is helemaal ge-update! Via de site kan ik het zien. En ze zitten nu in de oven :)

    Beantwoorden
  • Marjolijn
    7 februari 2019 om 09:54

    Klinkt lekker! Maar ik moet het wel in een pan maken, want ik heb geen oven xD En ik ga het met falafel maken, want ik eet geen vlees ;-)

    Beantwoorden
  • Jannita
    6 februari 2019 om 17:48

    Ik krijg binnenkort ook een stoomoven in mijn nieuwe huis! Ben heel benieuwd hoe dat gaat bevallen. Zou het heel leuk vinden als je nog meer “stoomoven recepten” met ons gaat delen.

    Beantwoorden
  • Annika
    6 februari 2019 om 18:45

    Ja dat gaan we zeker doen! Leuk dat je er ook 1 krijgt :)

    Beantwoorden
  • Ietje
    6 februari 2019 om 11:15

    Wat leuk dat je vanaf nu ook recepten maakt die he kunt bereiden in de stoomoven. Ik heb sinds een jaar een stoomoven ook van AEG maar de stoomfunctie nog nooit gebruikt. Ik ga dit recept snel uitproberen zodat ik ervaring kan op doen met de stoomfunctie en hoop meer inspiratie van jou te krijgen.

    Beantwoorden
  • Annika
    6 februari 2019 om 18:47

    Wat leuk! We gaan zeker nog meer inspiratie delen de komende tijd :)

    Beantwoorden
  • Ellen
    6 februari 2019 om 10:00

    Super leuk een recept gemaakt met onze stoomoven. Ik heb het even gemist en kan het op je site niet vinden, is dit het eerste recept dat je met de stoomoven op je blog hebt gezet? Wij hebben veel behoefte aan inspiratie!

    Beantwoorden
  • Annika
    6 februari 2019 om 18:47

    Yes, dit is het eerste recept. Maar er volgen er zeker meer :)

    Beantwoorden

Reactie plaatsen