Menu

Marokkaanse comfort bowl

Ik vond het zelf een leuke titel voor dit recept: Marokkaanse comfort bowl. Maar je kunt het natuurlijk gewoon op een bord serveren of op een mooie grote schaal! De meeste bowl-achtige recepten bestaan uit allemaal kleine onderdeeltjes en hapjes. Deze Marokkaanse bowl ook, zo kwam ik ook op de naam en ik vind het stiekem heel lekker om uit een kom te eten, maar dat zit natuurlijk tussen mijn oren. Of het veel werk is? Al die kleine onderdeeltjes en hapjes? Nee, eigenlijk niet. De bowl bestaat uit couscous, stukjes komkommer, hummus en pittige harissa kikkererwten. Serveer met lekker knapperig platbrood en grof gehakte verse kruiden en je hebt een heerlijk vegetarische kom met comfort food. Het enige onderdeel waar je echt werk aan hebt zijn de pittige kikkererwten. Je maakt een lekkere tomatensaus, waar je harissapasta doorheen roert – voor het Marokkaanse tintje en om hem lekker pittig te maken. Daarna schep je de kikkererwten er door tot ze goed bedenkt zij met de saus. Zie je, ook dat is niet echt veel werk.

De bowl bestaat uit couscous, stukjes komkommer, hummus en pittige harissa kikkererwten. Serveer met lekker knapperig platbrood en grof gehakte verse kruiden en je hebt een heerlijk vegetarische kom met comfort food

Harissapasta

Harissa is pasta die veel in Noord-Afrikaanse landen wordt gegeten. Het is pittig  en gemaakt van onder meer pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook. Je kunt het zien als een sambal of chilisaus. Het wordt gebruikt om soep of sauzen te maken. En bij vlees, couscous of andere deegwaren te serveren. Je kunt de potjes gewoon in de super kopen of bij een Marokkaanse (of Turkse) winkel. Natuurlijk zijn de verschillende merken allemaal anders, experimenteer welke jij het lekkerste vindt!

4 personen

Ingrediënten voor pers.

  • 1 el olijfolie
  • 280 gr couscous
  • 3 uien
  • 2 blikjes tomatenblokjes
  • 400 gr kikkererwten (blikje)
  • 1 el harissapasta
  • 0,5 komkommer
  • 4 el hummus (royale eetlepels, kant en klaar)
  • 3 takjes munt
  • 3 takjes koriander
  • 2 citroenen
  • zout en peper naar smaak
  • chilivlokken naar smaak

Lekker met

  • Platbrood

Zo maak je het

  1. Hak de uien fijn. Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit de ui in 2-4 minuten. Doe de helft van de ui in een bakje met deksel. Voeg de couscous toe, schenk er net genoeg kokend water op zodat de couscous 0,5cm onderstaat. Schep snel door en doe gelijk de deksel op het bakje. Laat 10 minuten staan. 

  2. Doe de blikjes tomaten bij de andere helft van de ui in de koekenpan. Roer de harissapasta er door en voeg de kikkererwten toe. Breng langzaam aan de kook en laat 4 minuten pruttelen. Breng verder op smaak met zout en peper. 

  3. Snijd ondertussen de komkommer in stukjes. Hak de kruiden grof. 

  4. Verdeel de couscous over de kommen. Schep in elke kom een flinke lepel hummus, de kikkererwten en de komkommerstukjes. Bestrooi royaal met de grof gehakte kruiden. Snijd de citroenen in plakjes en serveer de plakjes in de bowl. Iedereen kan zo de Marokkaanse comfort bowl zelf opmaak brengen. Bestrooi naar smaak met wat chilivlokken. Serveer met platbrood. 

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST