Marokkaanse comfort bowl
Ik vond het zelf een leuke titel voor dit recept: Marokkaanse comfort bowl. Maar je kunt het natuurlijk gewoon op een bord serveren of op een mooie grote schaal! De meeste bowl-achtige recepten bestaan uit allemaal kleine onderdeeltjes en hapjes. Deze Marokkaanse bowl ook, zo kwam ik ook op de naam en ik vind het stiekem heel lekker om uit een kom te eten, maar dat zit natuurlijk tussen mijn oren. Of het veel werk is? Al die kleine onderdeeltjes en hapjes? Nee, eigenlijk niet. De bowl bestaat uit couscous, stukjes komkommer, hummus en pittige harissa kikkererwten. Serveer met lekker knapperig platbrood en grof gehakte verse kruiden en je hebt een heerlijk vegetarische kom met comfort food. Het enige onderdeel waar je echt werk aan hebt zijn de pittige kikkererwten. Je maakt een lekkere tomatensaus, waar je harissapasta doorheen roert – voor het Marokkaanse tintje en om hem lekker pittig te maken. Daarna schep je de kikkererwten er door tot ze goed bedenkt zij met de saus. Zie je, ook dat is niet echt veel werk.
De bowl bestaat uit couscous, stukjes komkommer, hummus en pittige harissa kikkererwten. Serveer met lekker knapperig platbrood en grof gehakte verse kruiden en je hebt een heerlijk vegetarische kom met comfort food
Harissapasta
Harissa is pasta die veel in Noord-Afrikaanse landen wordt gegeten. Het is pittig en gemaakt van onder meer pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook. Je kunt het zien als een sambal of chilisaus. Het wordt gebruikt om soep of sauzen te maken. En bij vlees, couscous of andere deegwaren te serveren. Je kunt de potjes gewoon in de super kopen of bij een Marokkaanse (of Turkse) winkel. Natuurlijk zijn de verschillende merken allemaal anders, experimenteer welke jij het lekkerste vindt!
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 pers.
- 1 el olijfolie
- 280 gr couscous
- 3 uien
- 2 blikjes tomatenblokjes
- 400 gr kikkererwten (blikje)
- 1 el harissapasta
- 0,5 komkommer
- 4 el hummus (royale eetlepels, kant en klaar)
- 3 takjes munt
- 3 takjes koriander
- 2 citroenen
- zout en peper naar smaak
- chilivlokken naar smaak
Lekker met
- Platbrood
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Hak de uien fijn. Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit de ui in 2-4 minuten. Doe de helft van de ui in een bakje met deksel. Voeg de couscous toe, schenk er net genoeg kokend water op zodat de couscous 0,5cm onderstaat. Schep snel door en doe gelijk de deksel op het bakje. Laat 10 minuten staan.
Doe de blikjes tomaten bij de andere helft van de ui in de koekenpan. Roer de harissapasta er door en voeg de kikkererwten toe. Breng langzaam aan de kook en laat 4 minuten pruttelen. Breng verder op smaak met zout en peper.
Snijd ondertussen de komkommer in stukjes. Hak de kruiden grof.
Verdeel de couscous over de kommen. Schep in elke kom een flinke lepel hummus, de kikkererwten en de komkommerstukjes. Bestrooi royaal met de grof gehakte kruiden. Snijd de citroenen in plakjes en serveer de plakjes in de bowl. Iedereen kan zo de Marokkaanse comfort bowl zelf opmaak brengen. Bestrooi naar smaak met wat chilivlokken. Serveer met platbrood.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in