madeleines chocoladesaus

Madeleines

Hoe drink jij je koffie het liefst? Zwart of met melk? Sterk of liever iets milder? Of in een cake-je? In deze madeleines zit een vleugje koffie verwerkt en dat is echt heerlijk. Helemaal in combinatie met de romige witte chocoladesaus. Zelf drinken we onze koffie thuis altijd zwart en buiten de deur gaan we graag voor een haver cappuccino of een cortado (soort kleine cappuccino). Koffie drinken is voor ons echt een genietmoment. Het eerste koffietje van de dag (die smaakt toch altijd het lekkerste) drinken we het liefst in stilte in bed en buiten de deur drinken we hem graag samen met anderen. Maar koffie verwerkt in recepten is ook heel lekker. Als er een dessert met koffie op de kaart staat, dan kunnen we de verleiding nooit weerstaan.

Madeleines met koffie

Als je net als wij veel koffie drinkt kom je er steeds meer achter wat je favoriete smaken zijn. Wist je dat de smaak van koffie wordt bepaald door een aantal dingen. Natuurlijk de soort boon, waar het vandaan komt en hoe het gebrand wordt. Hoe kouder het klimaat, des te fruitiger is de koffie. Een warmer klimaat zorgt voor een meer bittere koffie. De maling heeft ook invloed op de smaak, hoe grover de maling, des te fruitiger de koffie. En als laatste bepaalt de hoeveelheid water natuurlijk ook hoe je koffie uiteindelijk smaakt. Het fijne is dat L’OR Espresso inmiddels 19 verschillende smaken koffiecups, 7 smaken L’OR Espresso bonen en 5 variaties van L’OR BARISTA XXL in het assortiment heeft. Zo kan je zelf uitzoeken welke smaak jij lekker vindt en wat bij jou past. Met de L’OR BARISTA koffiemachine kan je oneindig veel koffiecreaties maken. Met de XXL capsules zet je met 1 druk op de knop één extra grote kop koffie of zet twee kopjes tegelijkertijd. In dit madeleine recept gebruiken we de L’OR LUNGO ESTREMO capsules. Een krachtige koffie met een hint van rood fruit en een vleugje vanille. Echt heel lekker in combinatie met dit Franse cakeje. Proef ze maar eens naast elkaar!

 

madeleines
madeleines

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja, dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor 12 st.

  • 2 eieren
  • 100 gr suiker
  • 100 gr gesmolten roomboter
  • 125 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 30 ml koffie (L'OR LUNGO ESTREMO capsules )
  • 1 tl vanille extract
  • Snuf zout

Witte chocoladesaus

  • 125 ml slagroom
  • 125 gr witte chocolade

Materiaal

  • Madeleinevorm (die van ons is voor grotere madeleines)
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Zet een lungo met de L’OR LUNGO ESTREMO capsule. Meet 30 ml af en laat deze afkoelen.

  2. Mix de eieren luchtig met de suiker. Mix net zolang tot je een lichtgele luchtige massa hebt. Houd minimaal 5 minuten aan.

  3. Spatel de gesmolten boter, de bloem, het bakpoeder en een snufje zout door het beslag.

  4. Spatel tenslotte de koffie en het vanille extract door het beslag. Zet de kom afgedekt in de koelkast en laat het beslag minimaal 2 uur rusten.

  5. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Vet de Madeleine vorm in met een beetje boter en bestuif met bloem. Verdeel het beslag over de vorm en vul ze tot 2/3. Dit gaat het makkelijkste met een spuitzak, maar met 2 lepeltjes lukt het ook.

  6. Bak de Madeleines in 12 – 15 minuten goudbruin. Heb je iets kleinere madeleines, houd dan 10 minuten aan. Laat ze afkoelen in de vorm en draai ze na een minuutje voorzichtig om.

  7. Hak de witte chocolade in kleine stukjes en doe dit in een kommetje. Verwarm de slagroom in een pannetje. Giet de hete slagroom op de chocolade en laat even staan. Roer door. Serveer de madeleines met de witte chocoladesaus. PS extra lekker met een klein beetje gemalen koffie erdoor.

madeleines met koffie
madeleines chocoladesaus

Dit bericht is in samenwerking met L’OR Espresso, lees mijn disclaimer.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.7 (6 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in