Luikse wafels met kersensaus
Dit is een heerlijk recept voor Luikse wafels! Wist je dat Luikse wafels net iets anders zijn dan gewone wafels? Ze hebben een meer knapperige buitenkant en versuikerde stukjes in de wafel. Een echte Luikse wafel bak je met parelsuiker, ze worden daarom ook wel suikerwafels genoemd. Omdat dat nauwelijks te koop is in een gewone supermarkt gebruikten wij suikerklontjes. Die hak je in grove stukjes en meng je door het deeg. Wat ook anders is dan bij gewone wafels is dat je een deeg maakt in plaats van een beslag. Je vormt balletjes van het deeg die je in je wafelijzer legt. Helaas kun je dit Luikse wafels recept alleen maken als je een wafelijzer hebt. Omdat elk wafelijzer een ander wattage heeft moet je de baktijd zelf ook even in de gaten houden. Ze zijn klaar wanneer de wafels mooi goudbruin uit het wafelijzer komen. Bij deze Luikse wafels maakten we een super simpele kersensaus van diepvries kersen. Die zijn al ontpit en samen met wat suiker tover je die zo om in een lekkere saus. Schenk de saus over de wafels en garneer met wat geschaafde chocolade. Natuurlijk zijn ze ook als toetje lekker met een bolletje vanille ijs! Ga jij deze Luikse wafels maken?
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 8 st.
- 250 gr kersen (diepvries )
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- 100 gr roomboter
- 60 ml volle melk
- 1 ei (middelgroot)
- 100 gr suikerklontjes
- 40 gr witte basterdsuiker
- 100 gr kristalsuiker
- 0,5 tl zout
- 25 gr witte chocolade (om te garneren)
- zonnebloemolie (om het wafelijzer in te vetten)
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Begin met het maken van de kersensaus. Doe de diepvrieskersen (het is niet nodig om ze eerst te laten ontdooien) in een steelpannetje. Voeg 50 milliliter water en de kristalsuiker toe en verwarm de kersen op middelhoog vuur in 5 minuten tot je ze met een pollepel kapot kunt drukken. Verwarm ze daarna nog 4-5 minuten door tot er een saus ontstaat. Zet het vuur uit en maak eerst de wafels.
Mix de boter met basterdsuiker en het zout tot een glad mengsel. Meng het ei en de melk erdoor. Zeef het bakmeel boven een kom en voeg het beetje bij beetje aan het botermengsel toe. Hak de suikerklontjes grof en kneed ze door het deeg.
Vorm 8 balletjes van de deeg en leg ze op een bord.
Zet het wafelijzer aan en laat heet worden. Vet het wafelijzer in met wat zonnebloemolie. Leg een deegbolletje in het midden van het wafelijzer en doe het wafelijzer dicht. Bak de wafel in ongeveer 4 minuten goudbruin. Bak de rest van de wafels op dezelfde wijze. Vet het wafelijzer eventueel tussendoor in met wat zonnebloemolie.
Leg de wafels op een bordje, serveer met de kersensaus (verwarm eventueel de saus opnieuw) en schaaf er wat witte chocolade overheen.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in