Lemon posset

Lemon posset

Lemon posset: klinkt chic, is het ook, maar dit toetje met citroen maak je dus gewoon in tien minuutjes klaar. Een citroen posset is een superromig en fris Engels dessert, gemaakt van slagroom, suiker en vers citroensap. Dat mengsel wordt vanzelf dik in de koelkast, zónder gelatine of ei. Makkelijk toch?

Lemon posset: makkelijk citroen toetje

Vroeger werd lemon posset in Engeland als drankje tegen verkoudheid geserveerd, maar tegenwoordig eten we het vaak gewoon als heerlijk toetje. Deze versie serveren we extra feestelijk in uitgeholde citroenen, afgewerkt met luchtige slagroom en knapperige koekkruimels. Simpel én spectaculair!

Heb je de smaak te pakken van dit toetje met citroen en zin in meer? Probeer dan ook eens mijn lemon curd koekjes.

Lemon posset
Lemon posset

Ingrediënten voor 4 personen

  • 5 citroenen
  • 650 ml slagroom (liefst double cream)
  • 150 gr kristalsuiker
  • 0,5 tl vanille-extract
  • 6 roomboter koekjes (bv. spritsen)
  • 1 takje munt
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Halveer 4 citroenen en pers ze uit, je hebt in totaal 150 ml sap nodig. Houd de uitgeholde citroenhelften apart (snijd eventueel een dun schijfje van de onderkant zodat ze mooi rechtop blijven staan) en verwijder velletjes en pitjes.

  2. Breng 400 milliliter slagroom met 120 gram kristalsuiker en vanille-extract in een steelpan langzaam aan de kook. Zet dan het vuur lager en verwarm het net zo lang totdat de suiker helemaal is opgelost.

    Haal van het vuur, laat afkoelen tot lauwwarm en roer het citroensap er langzaam door. Doe dit niet te snel, want anders kan het mengsel schiften.

  3. Giet de citroenslagroom in de uitgeholde citroenhelften of in kleine glaasjes. Laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Maar het liefst 24 uur.

  4. Klop vlak voor het serveren de rest van de slagroom (250 milliliter) met een mixer en 30 gram suiker lobbig. Verkruimel de spritsen. Schep een lepel slagroom op elke lemon posset, strooi er wat van het koekmengsel overheen en rasp de laatste citroen over de slagroom. Je kunt ze ook nog versieren met een blaadje munt.

Variatietips

  • Maak het extra feestelijk met een scheutje limoncello door de slagroom.
  • Liever een ander krokant laagje bovenop? Vervang de koekjes eens door amaretti koekjes of schuimpjes.
  • Fan van rood fruit? Versier de possets met frambozen of aardbeien voor een fruitige twist.
Lemon posset
Lemon posset

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.1 (17 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Stuur me de recepten