Lasagne al forno
Zoek je een lekkere lasagne recept? Probeer deze lasagne al forno met worst en bechamelsaus dan eens. Al forno betekent letterlijk uit de oven, in principe is iedere lasagne dus een al forno lasagne, want deze pastaschotel gaat gewoon de oven in. Dit is geen klassieke lasagne bolognese, in dit recept gebruiken we worst. Als je het velletje van de worst haalt, krijg je perfect gekruid gehakt. Zo lekker. Om de lasagne extra voedzaam te maken voegen we linzen toe. Wil je liever een vegetarische lasagne, dan kan je de worstjes ook weglaten. Door de verse lasagne bladen is dit recept ook sneller klaar. Het ideale comfortfood wat ons betreft.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gr verse lasagne bladen
- 150 gr champignons
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 70 gr tomatenpuree
- 400 gr tomatenblokjes (uit blik)
- 400 gr linzen (uit blik)
- 100 gr gemengde sla
- 200 gr varkensworstjes
- 500 ml melk
- 50 gr boter
- 200 gr geraspte oude kaas
- 50 gr bloem
- 1 tl venkelzaad
- Peper en zout
- Olijfolie
Materiaal
- Ovenschaal 20 x 24 cm
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch) / 180 graden (hetelucht).
Snijd de uien en 2 tenen knoflook fijn. Doe de olie in een pan met een dikke bodem, zet op laag vuur en voeg de uien en knoflook toe. Bak 4-5 minuten. Voeg het venkelzaad toe en bak 2 minuten mee. Voeg het worstvlees toe en bak tot dat het bruin is. Doe de tomatenpuree erbij en bak 2 minuten. Hak de champignons grof. Voeg ze aan het gehakt toe. Doe de tomatenblokjes en linzen erbij. En kook ongeveer 18 minuten op laag vuur tot dat er een dikke saus is ontstaan. Roer er wel af en toe doorheen. Breng op smaak met zout en peper.
Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt de boter in een pan, voeg het bloem toe. En kook de bloem voor 2-3 minuten. Blijf flink roeren. De boter en bloem mag niet bruin worden. Haal van het vuur en voeg in kleine beetjes de melk toe. Roer eerst goed door voordat je het volgende deel melk toevoegt. Op deze manier krijg je geen klontjes. Pers knoflook er boven en zet terug op het vuur. Kook nu de bechamel tot dat hij is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper. Roer de helft van de bechamelsaus door de linzensaus.
Je bent nu klaar om de lasagne op te bouwen. Begin met een laagje saus. Let op de Italianen gebruiken echt weinig saus, op die manier is dit recept ook gemaakt. 4-5 eetlepels per laag ongeveer. Leg een laagje pastavellen precies gepast, geen grote overlappingen op de saus. Verdeel er opnieuw saus over, strooi met wat kaas en leg er weer pastavellen op. Zo maak je 6 laagjes. Op de bovenste laag schep je de achtergehouden bechamelsaus en strooi je nog wat kaas.
Zet de lasagne voor 40-45 minuten in de oven, tot dat hij goudbruin is. Zet eventueel kort de grill aan om een mooi bruin laagje op de bovenkant te krijgen. Garneer met wat gemengde sla.
Wanneer je de lasagne de volgende dag wilt eten zet je hem gewoon weer in de oven, op bijvoorbeeld 180-200 graden voor 30-40 minuten.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in