Menu
lamingtons-16.jpg

Lamingtons

Mijn kennismaking met lamingtons was (hoe kan het ook anders) in Australië. Onderweg van Noosa naar Brisbane stopten we bij een hele kleine bakery die er aan de buitenkant niet heel bijzonder uit zag. Maar het gaat om de inhoud en die was goed. De vitrines lagen vol met homemade meatpies (love it), zoete taarten, koekjes en ook lamingtons. Yes! Ik dacht altijd dat een lamington bestond uit botercake met chocola en kokos. Dat is niet helemaal waar. De cake is veel luchtiger (later begreep ik dat het spongecake is) en de buitenkant is een soort icing. Superlekker en luchtig en vooral heel makkelijk om te maken. En daar hou ik van.

Soms zijn lamingtons gevuld met een laagje jam en soms ook niet. Met jam heeft uiteraard mijn voorkeur. In dit recept heb ik een laagje aardbeienspread van Hero Le Fruit gebruikt. Spread dus en geen jam, want het bevat minder suiker dan gewone jam en daarom mag het de naam niet hebben. Er zit 70% fruit in en dat proef je. Superlekker en fris in combinatie met de luchtige spongecake en zoete chocolade icing. Maurits kon al niet wachten tot ik ze gemaakt had want die is na Australië ook verslaafd geraakt aan deze cakejes. Dit zijn de klassiekers met chocolade en kokos, maar je hebt ook roze Lamingtons met frambozen of gele met citroen. Die bewaar ik voor een volgende keer. Beloofd.

lamingtonslamingtons

Ingrediënten voor 9 st.
Spongecake
4 eieren
120 gr suiker
110 gr bloem
20 gr maizena
40 gr gesmolten boter
100 gr Hero Le Fruit aardbeien

Icing
300 gr poedersuiker
50 gr cacao
75 ml gekookt water
75 ml melk
200 gr kokos

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

Klop met een mixer de eieren en de suiker luchtig. Klop het liefst een minuut of 10. Het is de bedoeling dat het een romige lichtgele massa wordt.

Spatel nu de bloem en de maïzena voorzichtig door het eimengsel. Spatel ook de boter voorzichtig door het mengsel.

Vet de vorm in met een bakspray en bekleed de bodem met bakpapier. Giet het beslag in de vorm.

Bak de spongecake in 20 – 25 minuten gaar. De cake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.

Laat de spongecake afkoelen op een rooster.

lamingtons

Halveer de cake en smeer de onderste helft rijkelijk in met de aardbeienspread. Leg de andere helft er bovenop. Snijd de spongecake in 9 gelijke vierkantjes.

Meng de poedersuiker met de cacao. Voeg het gekookte water en de melk toe en klop er met een garde een egaal chocoladeglazuur van. Het moet een lopende structuur hebben.

Leg de kokos klaar op een bordje.

Haal een lamington cakeje eerst door de chocolade icing en dan door de kokos. Laat ze uitharden op een rooster.

Serveer meteen of bewaar de Lamingtons op een koele plek.

 

lamingtonslamingtons

Dit bericht is in samenwerking met Hero Le Fruit, lees hier mijn disclaimer.

 

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan