Kruidkoek recept met rozijnen
Dit kruidkoek recept met rozijnen en een flinke laag knapperig gebakken amandelschaafsel is echt heel gemakkelijk om te maken. Eigenlijk mix je alle ingrediënten in een mengkom door elkaar en schep je ze daarna over in een cakevorm. Bestrooi royaal met amandelschaafsel en… deze ontbijtkoek kan de oven in! Extra fijn: net als met alle andere recepten met kaneel en van die lekkere koekkruiden, gaat je huis er zo heerlijk door ruiken. Laat de peperkoek in de vorm afkoelen. Bewaar hem na het bakken afgekoeld in aluminiumfolie of een luchtdichte doos. Eet de plakken kruidkoek als onderdeel van het ontbijt of als tussendoortje, met een lik roomboter of geef ze bij de thee of koffie.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor ca 12 plakken
- 250 gr donkere basterdsuiker
- 300 gr zelfrijzend bakmeel
- boter (om in te vetten)
- 200 ml volle melk
- 1 ei
- 1 el koekkruiden
- 1,5 tl kaneelpoeder
- 200 gr rozijnen
- 1 el schenkstroop
- 1 zakje vanillesuiker
- 40 gr amandelschaafsel
- 1 snufje zout
Materiaal
- cakevorm van 25 cm
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 graden (elektrisch) of 150 graden (hetelucht). Vet de cakevorm in met boter en bekleed de onderkant en zijkanten in met bakpapier.
Meng in een kom zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, koekkruiden, kaneelpoeder, vanillesuiker en zout. Klop het ei met de melk en stroop los met een garde. Mix met een mixer of keukenmachine de melk door de droge ingrediënten tot een glad beslag.
Roer de rozijnen door het beslag. Schenk het beslag in de ingevette cakevorm en bestrooi met amandelschaafsel.
Zet de cakevorm in de oven en bak de koek in ongeveer 60 tot 90 minuten gaar – dit hangt een beetje af van je oven en hoe vol je cakevorm is. Kijk na 1 uur of de kruidkoek al gaar is. Steek een satéstokje in het midden van de koek. Komt het stokje er droog uit, dan is de koek gaar. Zo niet zet de cakevorm terug in de oven en probeer na 15 minuten opnieuw. Laat de kruidkoek in de cakevorm afkoelen.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recept bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in