Menu

Swirl knoflookbrood

Als ik iets kan aanraden om te maken is het dit knoflookbrood! Het is werkelijk fantastisch qua smaak, knapperigheid en je huis ruikt ook nog eens helemaal naar knoflook. Dat laatste is misschien niet voor iedereen een goede reden om aan dit recept te beginnen, maar ik vond het heerlijk. Zelfs de buren die even een pakketje kwamen brengen, werden enthousiast. Zoals met elk brood, het is heerlijk als het net gebakken en net iets afgekoeld uit de oven komt. De volgende dag is de lol er al een klein beetje vanaf, maar dat komt vooral omdat het zo fantastisch smaakt wanneer het dus vers is. Ik hoop echt dat ik je hebt overtuigd en zo’n vlecht ziet er ingewikkeld uit maar wanneer je het werkelijk doet is het een fluitje van een cent! Voor elke vrijdag burenborrel, elke verjaardag en elke bring-your-own-etentje neem ik vanaf nu dit knoflookbrood mee (dan snap je beter hoe lekker het is).  Verder is brood bakken vaak een best ingewikkeld proces met kneden, rijzen, zuurdesem etc. Maar dit knoflookbrood is echt een leuke starter, smaakt geweldig en geeft je lekker wat zelfvertrouwen om nog eens met iets anders te experimenteren, veel plezier met bakken!

Het swirleffect

Ja, dat swirleffect. Ben je niet zo ervaren in de keuken, dan kun je denken dit lukt mij nooit. Maar zet die gedachte direct uit je hoofd (altijd eigenlijk want dat kun jij best!), de omschrijving lijkt wat ingewikkeld, maar wanneer je het deeg voor je hebt liggen is het opeens heel begrijpelijk. Wat je doet is het deeg uitrollen tot een A4-tje (of net iets groter). Brede kant onder (als een liggend A4-tje). Smeer hem helemaal in met de knoflookboter en bestrooi met de nootjes. Ik heb dit recept gewoon gemaakt met knoflookboter uit de super, maar je kunt ook zelf maken wanneer je dat leuk vindt. Daarna rol je het deeg op zodat je een lange worst krijgt. Leg de worst dan even in de lengte voor je. Snijd door de helft maar laat 2 centimeter aan de bovenkant vast. Draai de opengesneden helften open (je ziet nu alle laagjes) en twist ze om elkaar heen. Dit klinkt best ingewikkeld, maar je zal zien eenmaal gedaan denk je “oh joh is dit het”. Brood de oven in en 30 minuten geduld!

4-6 personen

Ingrediënten voor 4-6 pers.

  • 385 gr bloem
  • 200 ml melk (+ 2 el)
  • 1 eigeel
  • 0,5 tl zout
  • 1 zakje gist (van 7 gram)
  • 150 gr geraspte belegen kaas
  • 110 gr kruidenboter (kant en klaar )
  • 20 gr pistache noten
  • 30 gr walnoten
  • 55 gr roomboter

Ingrediënten

  • bakplaat bekleed met bakpapier

Zo maak je het

  1. Schenk de melk in een steelpannetje en voeg de boter toe. Breng zachtjes aan de kook totdat de boter gesmolten is. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en roer de gist door de melk. 

  2. Meng bloem, kaas en zout in een mengkom. Giet langzaam het melkboter-mengsel erbij en kneed in 7-10 minuten tot een elastisch deeg. Vorm een bal en leg in een mengkom bestoven met bloem. Dek af met een vochtige schone doek en laat 45 minuten rijzen tot het 1 keer zo groot is geworden.

  3. Kneed het deeg nog een keer door en rol uit tot een rechthoek ter grootte van een A4 en van 0,5cm dik (wanneer het rechthoek iets groter wordt is ook ok). Leg het deeg zo voor je neer dat de brede kant onder ligt. Besmeer met de kruidenboter. Hak de pistache- en walnoten fijn en strooi ze over de boter.

  4. Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden (hetelucht).

  5. Rol het deeg vanaf de lange kant op, probeer dit zo strak mogelijk te doen. Knijp het deeg aan de bovenkant en onderkant dicht en snijd het daarna doormidden, stop 2cm vanaf de bovenkant (zodat het deeg aan elkaar blijft zitten). Nu draai je de strengen elke keer om elkaar. Leg het brood op een bakplaat bekleed met bakpapier. * lees de beschrijving in de post hierboven hoe het deeg op te rollen en tot een vlecht te vormen.

  6. Meng het eigeel met 2 eetlepels melk en bestrijk het knoflookbrood ermee. Bak in de 30 minuten mooi goudbruin en gerezen. 

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST