Kip Stifado met orzo
Duik in de smaken van de Griekse keuken met dit hartverwarmende recept voor kip Stifado met orzo. Dit gerecht, perfect voor de koude avonden of wanneer je zin hebt in een comfort food-maaltje, combineert de sappigheid van kippendijen met de fijne smaken van aubergine, sjalotten, en een rijke tomatensaus, subtiel gekruid met oregano, tijm, en kaneel. De toevoeging van orzo, een rijstvormige pastasoort, maakt dit gerecht compleet.
De truc voor deze kip stifado
De voorbereiding van dit gerecht is essentieel: het marineren van de kippendijen in een mengsel van olijfolie, verse kruiden, en citroensap, wat de kip een heerlijke smaak geeft. De stoofpot wordt langzaam gekookt met rode wijn en kippenbouillon, waardoor de kip lekker mals wordt en de smaken goed kunnen intrekken. Neem er dus de tijd voor! De zwarte olijven zijn lekker zoutig en maken dit écht Grieks. Serveer deze kip Stifado eventueel met een frisse salade en wat extra citroen.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gr kippendijfilets
- 200 gr orzo
- 2 aubergines
- 300 gr sjalotten
- 4 tenen knoflook
- 4 takjes oregano
- 2 takjes tijm
- 1 citroen, sap (eventueel 1 extra voor garneren)
- 1 blik tomaten (400 gram)
- 40-60 gr roomboter
- 250 ml rode wijn
- 500 ml kippenbouillon
- 2 kaneelstokjes
- 3 el pitloze zwarte olijven
- olijfolie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Dep de kippendijen droog en kerf ze met een scherp mes op een paar plekken in, leg ze in een afsluitbaar bakje. Bestrooi ze met peper en zout. Schenk in een kommetje 3 el olijfolie. Hak de oregano fijn en roer samen met de tijmblaadjes en citroensap door de olie. Pers de tenen knoflook er boven uit, roer door en schenk daarna over de kippendijen. Dek af en laat tenminste 30 minuten in de koelkast marineren.
Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpan. Bak de gemarineerde kip in 6-8 minuten rondom bruin. Neem de kip uit de pan en zet even apart.
Haal de schil van de sjalotten en halveer ze over de lengte. Snijd de aubergine in stukjes. Smelt 40 gram boter in de pan en leg de sjalotten er met de snijkant naar beneden in. Bak ongeveer 8 minuten op laag vuur. Haal de sjalot uit de pan.
Verhit wanneer nodig nog wat extra boter in de pan en bak de aubergine blokjes rondom bruin. Leg de kip en sjalotten terug in de pan. Blus af met rode wijn en laat het geheel, op hoog vuur, tot de helft inkoken.
Zeg het vuur nu laag. Voeg de tomaten uit blik, bouillon, kaneelstokjes toe en stoof ongeveer 20 minuten met de deksel op de pan.
Breng de stoof op smaak met peper en zout. Voeg de zwarte olijven en orzo toe, leg de deksel op de pan en laat nog eens 12 minuten zachtjes koken. Laat de kip heel of snijd in reepjes en schep daarna weer door de orzo. Garneer de Kip Stifado eventueel met wat extra verse kruiden (oregano en tijm) en plakjes citroen.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in