Kip piri piri
Kip piri piri, maar dan net anders dan hoe je het in Portugal geserveerd krijgt. We gebruiken voor dit recept een hele kip. Die we vlinderen, dit noemen ze ook wel butterfly chicken. Dit zorgt ervoor dat hij helemaal plat gebakken of gegrild kan. Met als resultaat een snelle en gelijkmatig garing zonder dat bijvoorbeeld de pootjes of de borst uitdroogt. De Piri Piri kruidenpasta maak je zelf. Hoe langer je de kip laat marineren hoe beter, wij hebben 2 uur aangehouden, maar 30 minuten marineren levert ook al een hele lekkere kip op. Begin dus op tijd! Maak ook echt de bonensalade erbij die heeft een heerlijke kruidendressing.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 hele kip
- 200 gr diepvries tuinbonen
- 300 gr bonenmix
- 1 citroen
- 6 teeentjes knoflook
- 4 rode pepers
- 100 gr terrane tapenadmedie
- 1 el witte wijnazijn
- 1 bosje peterselie
- 2 tl paprikapoeder
- Olijfolie
- Peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Boen de citroen schoon, rasp de gele schil van de citroen en pers het sap er uit. Snijd 4 knoflooktenen fijn. Verwijder de zaadlijsten uit de 4 pepers en hak ze fijn. Doe het citroenrasp, het sap, de paprikapoeder, fijngehakte rode peper, knoflook, 100 ml olijfolie en 2 theelepels zout in een een hoge maatbeker en pureer tot een gladde saus.
Draai de kip met de rug naar boven. Snijd met een scherp mes de wervelkolom uit de kip (als je een wildschaar hebt kun je het er ook uitknippen). Draai de kip om en druk plat. Bestrijk de binnen- en buitenkant met de helft van de piri piri saus. Leg de kip met de platte kant naar beneden in de braadslee. Zet 1-2 uur in de koelkast zodat de kip goed kan marineren.
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Verhit de grillpan en grill de kip rondom bruin in 5-10 min. Leg de kip in een braadslede en bak 45 minuten. Bestrijk na 20 minuten met de rest van de piri pirisaus.
Maak ondertussen de Portugese bonensalade. Klop 3 eetlepels olijfolie met de witte wijnazijn. Hak de peterselie fijn en meng de helft door de dressing. Knijp de 2 laatste teentjes knoflook boven de dressing en roer nog eens goed door. Breng op smaak met peper en zout.
Doe de tuinbonen in een een ruime kom, overgiet ze met kokend water en laat 10 minuten staan. Dop ze eventueel zodat de stugge schilletjes er vanaf zijn. Giet de bonenmix af en spoel ze schoon. Laat ze goed uitlekken in een vergiet.
Doe alle bonen in een mooie schaal. Schenk de dressing er over en hussel door elkaar. Schep de mediterrane tapenade door de bonen en garneer met de achtergehouden peterselie. Serveer met de kip piri piri.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in