Kip piri piri

Kip piri piri

Kip piri piri, maar dan net anders dan hoe je het in Portugal geserveerd krijgt. We gebruiken voor dit recept een hele kip. Die we vlinderen, dit noemen ze ook wel butterfly chicken. Dit zorgt ervoor dat hij helemaal plat gebakken of gegrild kan. Met als resultaat een snelle en gelijkmatig garing zonder dat bijvoorbeeld de pootjes of de borst uitdroogt. De Piri Piri kruidenpasta maak je zelf. Hoe langer je de kip laat marineren hoe beter, wij hebben 2 uur aangehouden, maar 30 minuten marineren levert ook al een hele lekkere kip op. Begin dus op tijd! Maak ook echt de bonensalade erbij die heeft een heerlijke kruidendressing.

Kip piri piri
Kip piri piri
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 hele kip
  • 200 gr diepvries tuinbonen
  • 300 gr bonenmix
  • 1 citroen
  • 6 teeentjes knoflook
  • 4 rode pepers
  • 100 gr terrane tapenadmedie
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 bosje peterselie
  • 2 tl paprikapoeder
  • Olijfolie
  • Peper en zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil van de citroen en pers het sap er uit. Snijd 4 knoflooktenen fijn. Verwijder de zaadlijsten uit de 4 pepers en hak ze fijn. Doe het citroenrasp, het sap, de paprikapoeder, fijngehakte rode peper, knoflook, 100 ml olijfolie en 2 theelepels zout in een een hoge maatbeker en pureer tot een gladde saus.

  2. Draai de kip met de rug naar boven. Snijd met een scherp mes de wervelkolom uit de kip (als je een wildschaar hebt kun je het er ook uitknippen). Draai de kip om en druk plat. Bestrijk de binnen- en buitenkant met de helft van de piri piri saus. Leg de kip met de platte kant naar beneden in de braadslee. Zet 1-2 uur in de koelkast zodat de kip goed kan marineren.

  3. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Verhit de grillpan en grill de kip rondom bruin in 5-10 min. Leg de kip in een braadslede en bak 45 minuten. Bestrijk na 20 minuten met de rest van de piri pirisaus.

  4. Maak ondertussen de Portugese bonensalade. Klop 3 eetlepels olijfolie met de witte wijnazijn. Hak de peterselie fijn en meng de helft door de dressing. Knijp de 2 laatste teentjes knoflook boven de dressing en roer nog eens goed door. Breng op smaak met peper en zout.

  5. Doe de tuinbonen in een een ruime kom, overgiet ze met kokend water en laat 10 minuten staan. Dop ze eventueel zodat de stugge schilletjes er vanaf zijn. Giet de bonenmix af en spoel ze schoon. Laat ze goed uitlekken in een vergiet.

  6. Doe alle bonen in een mooie schaal. Schenk de dressing er over en hussel door elkaar. Schep de mediterrane tapenade door de bonen en garneer met de achtergehouden peterselie. Serveer met de kip piri piri.

Kip piri piri
Kip piri piri

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.1 (10 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Ook leuk:


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in