Kip à la Normande
Vandaag duiken we in een klassiek Frans gerecht: kip à la Normande. Bij deze kip staat eenvoud centraal, maar laat je niet misleiden door zijn bescheidenheid. Door de champignons met spek én de rode appels en een vleugje appelcider heeft -ie een mooie balans van zoet en hartig. Dit is comfort food op zijn best, perfect voor die dagen waarop je verlangt naar een stevige maaltijd. We serveren deze Normandische kip met fluweelzachte aardappel-knolselderijpuree, maar je kunt ook voor gebakken aardappeltjes kiezen. Bon appétit!
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 kippenbouten
- 8 plakjes gerookt ontbijtspek
- 500 ml kippenbouillon
- 400 gr kruimige aardappels
- 400 gr knolselderij
- 300 gr champignons
- 200 gr prei (2-3 stuks)
- 1 ui
- 3 takjes dragon of peterselie
- 1-2 rode appels
- 200 ml appelcider
- 80 ml mosterd
- 150 ml slagroom
- 50 gr roomboter
- olijfolie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Haal de schil van de ui en hak fijn, maak de prei schoon en snijd in ringen. Maak de champignons schoon en halveer ze. Schil de aardappels en knolselderij en snijd in gelijke stukken.
Bestrooi de kip rondom met peper en zout. Verhit een scheutje olijfolie en een klontje boter in een stoof- of hapjespan. Bak de kip in ca 10-12 minuten rondom bruin. Haal uit de pan en zet even apart.
Bak de ui en prei in boter. Voeg de champignons toe en bak 4 minuten mee. Blus af met de appelcider en laat in ongeveer 5 minuten tot de helft inkoken. Roer vervolgens 100 ml slagroom, mosterd en bouillon er door. Leg de kip voorzichtig terug in de pan (de kip moet bijna onderstaan, schenk eventueel wat extra bouillon in de pan) en stoof in ca 30-40 minuten met de deksel op de pan gaar.
Doe ondertussen de aardappels en knolselderij in en pan, vul met net genoeg water tot ze onderstaan. Voeg wat zout toe en breng het water aan de kook. Kook de aardappels en knolselderij in 20 minuten zacht en gaar. Neem van het vuur, giet af en stamp samen met 50 ml slagroom tot een puree. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd het klokhuis uit de appels en snijd in parten. Bak ondertussen de plakjes spek in droge koekenpan bruin en knapperig. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Voeg wat boter toe aan de pan en bak de appelparten, 4-5 minuten of tot ze mooi bruin en zacht zijn.
Verdeel de Kip à la Normande samen met de saus over de borden, geef de appelparten en het spek erbij en bestrooi met fijngehakte dragon (of peterselie) en serveer met de aardappel-knolselderijpuree.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in