Kidsproof: Broodjes bakken met kinderen
Heb jij een klein chefje in huis? Dan is samen broodjes bakken heel leuk om te doen. Je bent er zo een middagje mee zoet. Een tijdje geleden kwam Mika, het zoontje van Maris, bij ons logeren. Ik wilde hem meeslepen naar de molen om te laten zien hoe brood ontstaat. Maar hij wist heus wel waar brood vandaan komt, “Dat komt uit de fabriek”.
Maar ik gaf het niet op en ’s avonds maakte ik alvast een deeg voor de volgende dag. Toen ik de volgende dag het gerezen deeg liet zien, was hij ineens helemaal hooked. Ik snap dat ook wel, deeg heeft iets magisch. Het is toch bijzonder dat zo’n deegbal in volume verdubbeld en dat je van enkel bloem, water en gist een heel brood kunt bakken.
In principe kun je ieder broodrecept gebruiken dat je zelf wilt. Bij de molen verkopen ze ook kant en klare broodmixen, dat is helemaal makkelijk. Ik heb zelf een meergranen brooddeeg gemaakt. De avond van te voren heb ik het deeg gemaakt en ik heb het in de koelkast laten rijzen. De volgende dag heb ik het nog een uur buiten de koelkast op kamertemperatuur laten komen en toen kon de pret beginnen.
Ik gaf hem een bol deeg waarop hij zich helemaal uit kon leven. Kneden, duwen, rollen er kwam van alles uit de kast. Om het af te maken, legde ik er nog wat rozijnen, amandelen en koekkruiden bij. Samen hebben we die middag een hele mand vol broodjes gebakken. En het resultaat mag er zijn.
Ik vind het zelf heel leuk om op deze speelse manier te laten zien waar brood vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. En met de herfst in aantocht is het ook de ideale manier om een zondagmiddag door te brengen.
Ingrediënten voor 12 – 16 broodjes
250 gr meergranenmeel
250 gr tarwebloem
5 gr droge gist
10 gr zout
320 gr lauwwarm water
Zo maak je het
Ik kneed mijn deeg altijd in een keukenmachine maar je kunt het uiteraard ook met de hand doen.
Stop de meel en de bloem in een kom en voeg de gist en het zout toe.
Voeg het lauwwarme water toe en kneed er een soepel deeg van. Het deeg is klaar als het soepel aanvoelt. Je moet het als een kauwgombal uit elkaar kunnen trekken.
Vet een kom in met een neutrale olie en leg het deeg hierin. Draai het om zodat alle zijden bedekt zijn met de olie. Laat het deeg afgedekt (onder een vochtige theedoek) in een uur rijzen op kamertemperatuur. Je kunt het ook een nacht in de koelkast laten staan.
Kneed de lucht eruit en vorm er een bal van. Laat deze bal nogmaals afgedekt een uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de gevormde broodjes erop.
Bak de broodjes in ongeveer 20 tot 25 minuten goudbruin.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in