Zelf broodjes bakken

Zelf broodjes bakken

Er is niets leuker en lekkerder dan zelf broodjes bakken! Deeg heeft iets magisch, van bloem, water, gist en wat zout kan je de lekkerste broodjes uit je oven toveren. Het enige dat je verder nodig hebt, is een portie geduld. Het deeg heeft tijd en liefde nodig, alles wat je aandacht geeft groeit.

Broodjes bakken doe je zo

Brood bakken is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe je het moet doen. Het deeg moet elastisch aanvoelen, niet te plakkerig zijn maar ook zeker niet te droog. Dan de rijstijd, op warme dagen gaat dit proces veel sneller dan in de winter. Kijk en voel dus vooral aan je deeg en let minder op de klok. Als het deeg in volume verdubbeld is kan je met je handen in het deeg. Lekker de broodjes vormen, maak rondjes of pistoletjes of leuke vlechtbroodjes. En daarna kunnen ze de oven in. En zal je keuken zich vullen met de allerlekkerste geuren.

Zelf broodjes bakken
Zelf broodjes bakken
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor 12-16 broodjes

  • 500 gr tarwebloem
  • 7 gr droge gist
  • 10 gr zout
  • 320 gr lauwwarm water
  • Sesamzaad & Maanzaad om te bestrooien
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Doe de bloem in een kom en voeg de gist en het zout toe. Let op dat de gist en het zout elkaar niet direct raken.

    Voeg het lauwwarme water toe en kneed er een soepel deeg van. Ik kneed mijn deeg altijd in een keukenmachine maar je kunt het uiteraard ook met de hand doen. Het deeg is klaar als het soepel aanvoelt. Je moet het als een kauwgombal uit elkaar kunnen trekken.

  2. Vet een kom in met een neutrale olie en leg het deeg hierin. Draai het om zodat alle zijden bedekt zijn met de olie. Laat het deeg afgedekt (onder een vochtige theedoek)  een uur rijzen op kamertemperatuur. Je kunt het ook een nacht in de koelkast laten staan.

  3. Vet je werkblad in met een beetje olie. Stort het deeg op het werkblad en druk het iets uit tot een rechthoek. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken.

  4. Vorm van ieder stuk een bolletje. Dit doe je door de buitenste zijdes naar binnen te drukken zodat er zich een bol vorm. Bol deze verder op door met beide handen de onderkant iets samen te drukken, terwijl je het deeg rond draait. Kijk anders eens op internet en zoek op broodjes vormen.

  5. Bestrijk de broodjes met wat water en bestrooi ze naar wens met sesamzaad of maanzaad.Leg ze op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Laat ze afgedekt onder een natte theedoek nogmaals drie kwartier rijzen.

  6. Verwarm de oven voor op 220 graden (boven- en onderwarmte). Leg een braadslede in de oven en vul deze met water. Dit zorgt voor stoom tijdens het bakken.

  7. Bak de broodjes in ongeveer 20 tot 25 minuten goudbruin.

Variatietip

Maak het extra lekker door verschillende toppings te gebruiken. Denk aan sesamzaad, maanzaad, pompoenpitten, kaneelsuiker of zelfs een beetje geraspte kaas.

Zelf broodjes bakken
Zelf broodjes bakken

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

3.9 (31 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden