Kerstkoekjes bakken – culi cadeau
Als wij bij vrienden gaan eten, nemen we graag wat lekkers mee. Een setje olie en azijn, een lekkere doos truffels of een flesje bubbels. Maar des te leuker is het om iets zelfgemaakts te geven, zoals homemade jam. Maar wil je echt indruk maken? Ga dan aan de slag met kerstkoekjes bakken en geef deze in een koekblik cadeau. Zo’n koektrommel vol homemade cookies is toch het ultieme kerstcadeau?
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Kerstkoekjes bakken voor 4 personen:
- 200 gr ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
- 280 gr kristalsuiker
- 1/4 tl vanille-extract
- 1 ei
- 400 gr bloem (extra om werkplek te bestuiven)
- 0,5 tl wijnsteenzuur
- 1 snufje zout
Toppings
- chocoladeboter (zie hieronder)
- 70 gr gezouten pinda’s
- 100 gr pure chocolade (voor de drizzle)
Chocoladeboter
- 100 gr roomboter
- 100 gr pure chocolade
- 50 gr pistachenoten
- 35 gr hazelnoten
Extra nodig
- Uitsteekvormpjes
- Doosje om de koekjes in te pakken
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 150 graden (hetelucht).
Doe de boter en de suiker in een kom en mix tot het een mooie romige massa is. Voeg het ei toe en klop kort. Schraap de wanden even schoon en mix opnieuw.
Voeg de bloem, zout en wijnsteenzuur toe. Mix opnieuw door totdat alles gemengd is.
Bestuif de werkplek met bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van 3mm.
Steek of snijd verschillende vormpjes koekjes uit, bijvoorbeeld:
- 8 ronde koekjes, met kartelrandje
- 8 rechthoekige koekjes om te vullen met chocoladeboter
- 8 vierkante pindakoekjes van 4x4cm
- 4 langwerpige koekje met chocodrizzle
- 4 ronde koekjes met chocodrizzle
Nu gaan we de kerstkoekjes bakken. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi de pindakoekjes met de pinda’s en druk ze er een beetje in. Bak de koekjes in 10 minuten mooi goudbruin. Blijf de laatste 3 minuten in de buurt zodat de koekjes niet verbranden.
Maak ondertussen de chocolade boter. Smelt de chocolade samen met de boter au bain marie (in een kom op een pan met een klein beetje water). Roer af en toe door totdat de chocolade volledig gesmolten is. Haal de kom van de pan en laat op kamertemperatuur komen, zet dan in de koelkast om de boter te laten stollen. De boter is klaar wanneer hij smeerbaar is.
Besmeer 4 rechthoekige koekjes met de chocoladeboter en maak er een sandwich van.
Zet een pan met een klein laagje water op laag vuur. Plaats hierin een vuurvaste kom of andere pan en doe de chocolade hierin en laat rustig smelten. Drizzle de chocolade over de koekjes die je een drizzle wilt geven en laat de chocolade op de koekjes opstijven in de koelkast.
Klaar met kerstkoekjes bakken? Wanneer alle koekjes zijn afgekoeld kun je ze in een mooi doosje doen en aan iemand als kerstcadeau geven!
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in