Kerst amuses: 3 makkelijke recepten
Kerst amuses zijn leuk om te serveren voorafgaand aan het kerstdiner. Kleine hapjes en bites die de smaakpapillen alvast prikkelen voordat het diner begint. Je kunt ze feestelijk serveren op een plankje of in glaasjes. Dit staat meteen gezellig op de kersttafel. Het lekker genieten van heerlijk eten in goed gezelschap kan beginnen. Als je een kaasliefhebber bent, dan zit je met deze 3 x kerst amuses wel goed.
Kerst amuse 1: Mini kaasfondue
Wat is er nu gezelliger dan een mini kaasfondue in een glaasje? Gevuld met heerlijke kaasfondue van Emmi en geserveerd met knapperige spiesjes van aardappelpartjes, bestrooid met verse bieslook en tuinkers.
Kerst amuse 2: Gefrituurde Kaltbach Creamy
Stukjes Kaltbach Creamy kaas worden omwikkeld met knapperig spek, vervolgens gehuld in filodeeg en goudbruin gefrituurd. Serveer de gefrituurde kaaspakketjes met druivenplakjes en vijgenpartjes, afgemaakt met een vleugje balsamico.
Kerst amuse 3: Focaccia met carpaccio en Tête de Moine AOP
Voor een amuse met een elegante twist, presenteren we je een blokje getoaste focaccia, belegd met carpaccio en een crème van geraspte Tête de Moine AOP kaas en slagroom. Top het geheel af met een aspergetips, basilicumblaadjes, extra kaas en een vleugje stroop of honing. Deze 3 x kerst amuses voor cheeselovers zullen zeker in de smaak vallen!
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten amuse 1
- 200 gr kaasfondue (Emmi Fondü)
- 2 vastkokende aardappels
- 6 sprietjes bieslook
- 1 plukje tuinkers
- peper en zout
Ingrediënten amuse 2
- 4 vellen filodeeg
- 8 plakjes gerookt ontbijtspek
- 160 gr Kaltbach Creamy
- 15 gr roomboter
- 8 pitloze rode druiven
- 1 vijg
- 2 el balsamico-stroop (cremoso) (te koop in de supermarkt of delicatessewinkel)
- (zonnebloem)olie (om te frituren)
Ingrediënten amuse 3
- 100 gr carpaccio
- 4 groene aspergetips
- 1 takje basilicum
- 1 rechthoekige focaccia (zie tip onderaan)
- 25 gr Tête de Moine AOP kaas
- 250 ml slagroom
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je amuse 1:
Boen de aardappels schoon. Snijd ze in 16 parten van 4 cm zodat ze mooi op een klein spiesje passen. Doe de aardappelparten in een steelpan, voeg net genoeg water toe tot ze onderstaan.
Breng water aan de kook, voeg zout toe en kook de aardappelparten in 8-10 minuten gaar. Giet ze af, doe ze terug in de pan en laat ze droog stomen.
Hak de bieslook fijn, meng er een paar plukken tuinkers er door. Prik de aardappelparten aan een spiesje, bestrooi met de bieslook en tuinkers. Verwarm de Emmi Fondü zoals aangegeven op de verpakking en verdeel over de glaasjes, zet in elk glas een aardappelprikker.
Zo maak je amuse 2:
Snijd de Kaltbach Creamy in 4 stukken van 4 bij 4 cm (ca 40 gram per stukje). Wikkel om elk stukje kaas 2 plakjes spek. Smelt 15 gram boter in een steelpannetje. Leg het filodeeg op een plank, besmeer een vel filodeeg met boter en leg er een tweede vel filodeeg overheen. Verpak de stukken kaas als een cadeautje in het deeg.
Verhit (zonnebloem)olie in een friteuse of zware pan (tot 3/4 gevuld met olie). Wanneer de olie heet genoeg is frituur je de filodeeg-kaaspakketjes tot ze rondom goudbruin (1-2 minuten) zijn. Neem ze uit de olie, laat ze uitlekken op keukenpapier.
Halveer de druiven en snijd de vijgen in parten. Prik een paar druifhelften en een vijgenpartje aan en prikker en steek in het kaas-filodeeg-pakketje. Drizzle er voor het serveren een beetje balsamico-stroop overheen.
Zo maak je amuse 3:
Snijd de foccacia in blokjes van 4 bij 4 cm. Toast de blokjes in een droge koekenpan rondom bruin. Leg op elk blokje een paar plakjes carpaccio.
Kook de groene aspergetips 2 minuten in kokend water. Haal ze direct uit de pan en leg ze in koud water. Zo blijven ze mooi groen. Rasp de Tête de Moine AOP kaas met een fijne rasp. Klop de slagroom met de geraspte Tête de Moine AOP en wat peper en zout stijf. Schep de slagroom over in een spuitzak met een spuitmondje en spuit op elke foccaccia een toef. Versier met basilicum blaadjes, wat extra Tête de Moine AOP en de groene aspergetips.
Tip: Bij een Italiaanse delicatessenzaak kun je mooie dikke (rechthoekige) focaccia’s kopen.
Dit bericht is in samenwerking met Emmi, lees hier onze disclaimer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in