
Kebab spiezen
Na menig stapavondje belandde ik bij de Turkse snackbar (Bienvenue voor de Groningers onder ons) voor een portie kebab. Die tijd ligt inmiddels al lang achter me, maar van een warm pitabroodje met gegrild vlees word ik nog steeds gelukkig. Kebab is er in heel veel varianten, je kan kebab maken van kip, gehakt, lamsvlees maar ook van groente zoals knolselderij of oesterzwammen. Het hoofd ingrediënt van de kebab kruiden is baharat, wat in het Arabisch kruid of specerij betekent. Dit is een mengsel van verschillende specerijen zoals o.a. paprika, komijn, koriander en kaneel. Ben je ook zo dol op de Midden Oosterse keuken? Probeer ook eens onze andere recepten.
Het verschil tussen kebab, döner, gyros en shoarma
Döner, gyros en shoarma zijn allemaal verschillende soorten kebab. Kebab is een verzamelnaam voor gegrild vlees (van oorsprong komt het uit Turkije), maar zoals ik in de intro al benoemde, kan dit ook prima met groentes of vleesvervangers gemaakt worden. Qua vlees zijn er heel veel variaties mogelijk: kip, lam, gehakt, dit wordt vaak op een spit geregen of samengeperst, ook dit verschilt per soort. Het vlees wordt al draaiend gegrild en dat noemen ze dus döner (döner betekent draaiend). Gyros is de Griekse variant van döner, gyros betekent rondje. En dan als laatste hebben we nog shoarma, de Arabische variant van döner. Shoarma is afgeleid van het Turkse woord çevirme, wat ook weer draaien betekent. Meestal wordt het gegeten met pide of lavash (soort wrap) en wat sla, tomaat, komkommer en ui. Ik maakte er een beetje een anders dan anders versie van, met avocadospread en frisse sla. Heel lekker. Probeer het zelf maar eens.



Culinaire post ontvangen?
Wil je de nieuwste recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief bomvol met lekkere & makkelijke recepten. Al ruim 40.000 mensen gingen je voor.
Dat wil ik!Ingrediënten voor 4 personen
- 4 pitabroodjes
- 400 gr kip
- 3 teentjes knoflook
- 2 st. baby romaine
- 2 avocado's
- 8 mini komkommers
- 1 rode ui
- 1 el Griekse yoghurt
- 2 el sushi azijn
- 1 el baharat kruidenmix
- Peper en zout
Zo maak je het
Snijd de rode ui in halve ringen en leg deze in de sushi azijn. Hier krijgen ze een lekkere zoetzure smaak van.
Hak 2 teentjes knoflook fijn. Snijd de kip in stukken en marineer deze met de knoflook, 2 el olijfolie en de Baharat kruiden. Voor het lekkerste resultaat, laat je dit een uurtje of langer staan. Rijg op een stokje en grill de kip rondom goudbruin op een grillplaat.
Voor de avocadospread hak je een teentje knoflook fijn. Mix dit met het vruchtvlees van een avocado en 1 el Griekse yoghurt. Breng op smaak met peper en zout.
Was de Romaine sla, snijd de andere avocado in plakken en de mini komkommer in stukjes.
Verwarm de pitabroodjes kort op de grill. Verdeel wat sla, plakjes avocado en komkommer over de broodjes. Leg de kebab spiezen erop. Garneer met een lepel avocadospread en de zoetzure rode ui.


Dit bericht is in samenwerking met Fairtrade Original, lees onze disclaimer.
Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!
Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.
Meld je aan