Menu
kebab-6481-1.jpg

Kebab spiezen

Na menig stapavondje belandde ik bij de Turkse snackbar (Bienvenue voor de Groningers onder ons) voor een portie kebab. Die tijd ligt inmiddels al lang achter me, maar van een warm pitabroodje met gegrild vlees word ik nog steeds gelukkig. Kebab is er in heel veel varianten, je kan kebab maken van kip, gehakt, lamsvlees maar ook van groente zoals knolselderij of oesterzwammen.  Het liefst maak ik het zelf met verse ingrediënten en de kruidenpasta van Fairtrade Original. Dit is hun nieuwste parel in het assortiment en die is echt heerlijk.

Kebab kruiden

Ik ben echt fan van de kruidenpasta’s van Fairtrade Original. Ze zijn 100% natuurlijk en worden gemaakt op de plek van hun oorsprong. Zo ook deze mix voor Midden-Oosterse kebab kruidenpasta. Het hoofd ingrediënt is baharat, wat in het Arabisch kruid of specerij betekent. Dit is een mengsel van verschillende specerijen zoals o.a. paprika, komijn, koriander en kaneel. De meeste ingrediënten worden verbouwd door een kleine coöperatie van boeren (of eigenlijk zijn het 10 families) in het Noord Westen van Marokko (nabij Rabat). Het wordt vervolgens verwerkt en verpakt in Casablanca, waarna ze verscheept worden naar Nederland. Je kunt de kruidenpasta vinden bij de Albert Heijn.

Het verschil tussen kebab, döner, gyros en shoarma

Döner, gyros en shoarma zijn allemaal verschillende soorten kebab. Kebab is een verzamelnaam voor gegrild vlees (van oorsprong komt het uit Turkije), maar zoals ik in de intro al benoemde, kan dit ook prima met groentes of vleesvervangers gemaakt worden.  Qua vlees zijn er heel veel variaties mogelijk: kip, lam, gehakt, dit wordt vaak op een spit geregen of samengeperst, ook dit verschilt per soort. Het vlees wordt al draaiend gegrild en dat noemen ze dus döner (döner betekent draaiend).  Gyros is de Griekse variant van döner, gyros betekent rondje. En dan als laatste hebben we nog shoarma, de Arabische variant van döner. Shoarma is afgeleid van het Turkse woord çevirme, wat ook weer draaien betekent.  Meestal wordt het gegeten met pide of lavash (soort wrap) en wat sla, tomaat, komkommer en ui. Ik maakte er een beetje een anders dan anders versie van, met avocadospread en frisse sla. Heel lekker. Probeer het zelf maar eens.

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 pitabroodjes
  • 400 gr kip
  • 70 gr Midden-Oosterse kebab kruidenpasta (Fairtrade Original)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 st. baby romaine
  • 2 avocado's
  • 8 mini komkommers
  • 1 rode ui
  • 1 el Griekse yoghurt
  • 2 el sushi azijn
  • Peper en zout

Zo maak je het

  1. Snijd de rode ui in halve ringen en leg deze in de sushi azijn. Hier krijgen ze een lekkere zoetzure smaak van.

  2. Snijd de kip in stukken en marineer deze met de Midden-Oosterse Kebab kruidenpasta. Voor het lekkerste resultaat, laat je dit een uurtje of langer staan. Rijg op een stokje en grill de kip rondom goudbruin op een grillplaat.

  3. Voor de avocadospread hak je de knoflook fijn. Mix dit met het vruchtvlees van een avocado en 1 el Griekse yoghurt. Breng op smaak met peper en zout.

  4. Was de Romaine sla, snijd de andere avocado in plakken en de mini komkommer in stukjes.

  5. Verwarm de pitabroodjes kort op de grill. Verdeel wat sla, plakjes avocado en  komkommer over de broodjes. Leg de kebab spiezen erop. Garneer met een lepel avocadospread en de zoetzure rode ui.

Dit bericht is in samenwerking met Fairtrade Original, lees mijn disclaimer.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan