Italiaanse koffie soorten

Italiaanse koffie soorten

Italianen weten wat goede koffie is. Ik ben zelf dol op Italiaanse koffie en de lekkerste koffie ooit dronk ik in Italië, Pisa om precies te zijn. Een volle koffie met een romige laag melkschuim er op, perfecter kon bijna niet. Italië is een koffie land bij uitstek, de macchiato, espresso en cappuccino komen daar vandaan. Italiaanse koffie is er in verschillende soorten en maten. Ik neem je mee op reis naar Italië, onder het genot van een kopje koffie.

Cappuccino
Italiaanse koffie

De cappuccino is in Nederland al aardig ingeburgerd. Maar vaak wordt hij niet goed gezet, een cappuccino bestaat uit een sterke espresso met warme melk en een dikke schuimlaag er op. De cacao bovenop is inmiddels al lang passé. Italianen drinken een cappuccino alleen in de ochtend bij een croissantje. Terwijl wij Nederlanders deze koffie de hele dag door drinken.

Espresso
espresso

Espresso is de nationale drank van Italië. Espresso is een kleine hoeveelheid hele sterke koffie met een schuimlaag dat geserveerd wordt in een klein kopje. De schuimlaag ontstaat door de druk van de koffiemachine. Italianen drinken dit met veel suiker. Als je een caffé besteld, krijg je een espresso. Wij drinken een espresso vaak na de maaltijd met een digestief er bij.

Doppio
Een doppio is een Dubbele espresso. Het is dus net zo sterk als een gewone espresso, alleen de hoeveelheid is verdubbeld.

Ristretto
Ristretto is een hele geconcentreerde espresso. De koffie komt per druppel uit het apparaat. Een ristretto bestaat eigenlijk uit 1 slok vol aroma en hele donkere espresso.

Americano / Caffè lungo

Italiaanse koffie

Wil je een normale koffie bestel dan een Americano. Een americano is eigenlijk een espresso met extra water. Italianen drinken dit zelf bijna niet, maar in toeristische gebieden kan je dit vaak wel krijgen. Dit wordt ook wel caffè lungo genoemd, een lange espresso.

Caffè macchiato/ Espresso macchiato

Een macchiato is een espresso met een wolkje melkschuim. Deze koffie wordt geserveerd in een espresso kopje en dus niet te verwarren met een latte macchiato wat in een groot glas geserveerd wordt.

Latte Macchiato

latte macchiato

Latte macchiato is gevlekte melk, de nadruk ligt hier op de melk. Aan de melk wordt een enkel of dubbele espresso toegevoegd. Bovenop komt een laag melkschuim. In Nederland is deze koffie inmiddels razend populair. Verwar deze niet met een caffè latte, deze wordt in Italië eigenlijk gezien als een mislukte cappuccino.

Welke Italiaanse koffie drink jij het liefst?

feest pauline en annika

We zijn genomineerd!

We zijn genomineerd voor website van het jaar 2023! Help jij ons deze mooie titel binnen te slepen? Stem op ons en maak kans op mooie prijzen.

Stemmen

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Italiaanse recepten

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in