Menu

Toast met honingkip & mosterdmayo

Een klassieke combinatie: honing en mosterd. De combinatie tussen zoet en zout vind ik heerlijk. Daarom ben ik denk ook zo gek op de Aziatische keuken, waarin ze meester zijn in dit soort smaakcombinaties. Maar deze klassieker wordt in heel veel Europese keukens gebruikt. Een lekkere pittige mosterd met een zoete honing. Omdat deze toast met honingkip een lunchrecept is (maar je kunt het ook lekker ’s avonds eten – maak er een knapperige groene salade bij en je bent klaar) ben je snel klaar met het koken. Het is een kwestie van toasten, mengen en de kip goudbruin bakken.

Honingkip maken

De honingkip maken. Dat gaat natuurlijk razendsnel, misschien zelfs iets te snel. Wanneer je suiker(s) toevoegt aan een hete koekenpan vind er karamelisatie plaats. Wanneer dit te snel gaat verbranden de suikers. Wanneer je honing gebruikt gaat de honing ook karameliseren, heel lekker, maar het kan dus ook te snel gaan. Daarom is het slim om de kip eerst even goed rondom goudbruin te bakken, zodat de kip al gaar is voordat je de honing toevoegt. Blijf er daarna even goed bij blijven want het gaat nog steeds heel snel en je wilt geen verbrande stukjes kip. Draai het vuur eventueel iets zachter en bak de kippendijen in verschillende batches – je hebt meer oog voor een paar stukjes – die je snel kunt omdraaien dan voor heel veel stukjes (wanneer je bij het laatste stukje omdraaien bent is het eerste misschien verbrand).

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

 • 8 plakken brood
 • 300 gr kippendijfilets
 • 40 gr honing (+ extra voor garnering)
 • 1,5 el mosterd
 • 4 el mayonaise
 • milde kiemgroenten, als garnering
 • gemengde sla, als garnering
 • 1 el olijfolie
 • 15 gr boter

Zo maak je het

 1. Meng de mosterd door de mayonaise en zet apart tot gebruik.

 2. Rooster de plakken brood in de broodrooster, oven of koekenpan.

 3. Dep de kippendijfilets droog met keukenpapier, bestrooi met zout. Verhit olijfolie en boter in een koekenpan en bak de kippendijfilets rondom mooi bruin. Bestrijk ze met honing en bak opnieuw, keer om en bestrijk opnieuw met honing en laat beide kanten mooi karameliseren. Dit gaat best snel, blijf er even goed bij (of bak in batches zie stukje tekst hierboven). Haal uit de pan en laat afkoelen, bestrooi met wat zout om de smaak extra naar boven te halen en snijd in mooie plakjes.

 4. Besmeer de plakken brood met de mosterdmayo. Leg de plakjes honingkip er op, samen met wat blaadjes sla en wat kiemgroenten. Besprenkel eventueel met wat extra honing.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST