![Zelf ricotta maken](https://uitpaulineskeuken.nl/wp-content/uploads/2024/11/Still-Ricotta.jpg)
Zelf ricotta maken
We zijn al jaren fan van Yvette van Boven en haar klassieker Home Made staat steevast in onze boekenkast. Het is zo’n boek dat je keer op keer erbij pakt voor inspiratie. Of je nu zin hebt om iets totaal nieuws te proberen of gewoon een basisrecept wil perfectioneren, Yvette heeft altijd een antwoord. Een van onze favorieten? Haar recept voor zelfgemaakte ricotta. Het is zo’n typisch Yvette-recept: eenvoudig, slim en ontzettend lekker.
Zelf ricotta maken doe je zo
Zelf ricotta maken klinkt misschien als iets wat alleen in een Italiaanse keuken gebeurt, maar geloof ons maar: het is makkelijker dan je denkt. Wij waren verkocht na de eerste keer proberen! De romige, zachte smaak van verse ricotta kan echt niet tippen aan de supermarkt-variant. Bovendien is het proces best heel leuk om te doen – en vooral bevredigend. Je staat letterlijk te kijken hoe melk verandert in kaas. Alsof je even zelf een ambachtelijke kaasboer bent!
En het fijne? Met een paar ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt, tover je een schaaltje van die heerlijke, verse ricotta op tafel. Perfect als basis voor pizza’s, pasta’s, een frisse salade of zelfs een zoete lekkernij. Dus haal dat boek van Yvette in huis of uit de kast (of volg het recept hieronder) en ontdek hoe leuk en makkelijk zelf ricotta maken kan zijn.
Dit recept levert ongeveer 300-350 gram ricotta op; genoeg voor 4 tot 6 personen, afhankelijk van hoe je het gebruikt. Als je het bijvoorbeeld serveert als topping voor crostini of in een salade, kun je er meer porties uithalen dan wanneer je het verwerkt in een gerecht zoals lasagne of taart.
![Zelf ricotta maken](https://uitpaulineskeuken.nl/wp-content/uploads/2024/11/Still-Ricotta.jpg)
![Pauline en Annika](https://uitpaulineskeuken.nl/wp-content/uploads/2023/10/Pauline-en-Annika-2023-18.jpg)
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor zo'n 350 gram
- 1 liter karnemelk
- 1 liter volle melk
- 1 eetlepel zout
- 3-4 druppels citroensap
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zet een ruime pan klaar en een kom met daarop een fijne zeef – of nog beter: een kaasdoek. Zorg ervoor dat alles schoon is.
Giet de karnemelk en de melk in de pan. Voeg het zout en de druppels citroensap toe. Verhit het geheel langzaam op middelhoog vuur. Blijf regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen.
Verhit de melk tot de wrongel (de vaste deeltjes) zich scheidt van de wei (het vloeibare deel). Dit proces duurt ongeveer 10-15 minuten, dus geduld is belangrijk. Je ziet klontjes ontstaan; dat is precies wat je wil!
Als de wrongel duidelijk gescheiden is van de wei, roer je alles voorzichtig één minuut door elkaar. Giet het mengsel vervolgens in de zeef of kaasdoek boven de kom, zodat de vloeistof wegloopt en de wrongel achterblijft.
Laat de ricotta volledig uitlekken en afkoelen. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Wil je een stevigere ricotta? Laat het dan iets langer staan.
Schep de ricotta in een schaaltje en breng eventueel verder op smaak met wat extra zout. Ziezo, zelf ricotta maken is je gelukt!
Variatietips
Zoet: Voeg een beetje honing of vanille-extract toe aan de ricotta en gebruik het als topping op pannenkoeken of vers fruit.
Hartig: Meng de ricotta met verse kruiden zoals bieslook, peterselie of basilicum. Heerlijk op toast of in een salade.
Bewaartip
Bewaar de ricotta in een luchtdicht bakje in de koelkast. Het blijft ongeveer 2-3 dagen vers. De overgebleven wei kun je trouwens gebruiken in smoothies, voor pannenkoekbeslag of als basis voor brooddeeg. Geen verspilling, en dubbel genieten!
![Gebakken ricotta](https://uitpaulineskeuken.nl/wp-content/smush-webp/2018/06/Gebakken-ricotta-4-4.jpg.webp)
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in