Menu
DSC_6682-4.jpg

Hele kalkoen bereiden + vulling

Wil je de show stelen aan tafel, maar niet teveel moeite doen? Dan kan ik je dit recept voor kalkoen uit de oven aanraden. Een hele kalkoen bereiden klinkt ingewikkeld, maar het tegendeel is waar. Bij het bereiden van grote stukken vlees of gevogelte is maar één ding belangrijk en dat is geduld. Over het algemeen geldt hoe langzamer hoe beter. Dus hoe lager de temperatuur, des te langer moet hij in de oven en des te sappiger blijft het vlees. Je hebt wel een kernthermometer nodig. Die leest precies af wanneer je vlees klaar is. Hier vertel ik er wat meer over.

En om het je extra makkelijk te maken adviseer ik je om de Copas kalkoen bij Boers & Boers te bestellen. Ik ben in september op de farm nabij London geweest, waar deze kalkoenen opgroeien. Boers & Boers haalt een deel van deze free range kalkoenen naar Nederland en zorgt er voor dat ze gevuld of ongevuld (net wat je wilt) bij jou thuis afgeleverd worden. En ik kan je vertellen dat deze kalkoenen echt verrukkelijk zijn. Om het je extra makkelijk te maken wordt er standaard een glaze (marinade) bijgeleverd en een kernthermometer. Een kind kan de was doen. Het enige wat de kalkoen nog nodig heeft is een beetje liefde en geduld.

hele kalkoen bereidenCranberry compoteNu heb ik vorig jaar zelf een gevulde kalkoen ontvangen. Maar ik vond het toch leuk om zelf een marinade te maken en om zelf een stuffing te maken. Die vulling heb ik er dus gewoon naast gezet. Dubbel gevuld en dubbel zo lekker.

Ingrediënten voor 1 kalkoen (5 kg – 10 personen)
1 kalkoen van Boers & Boers
1 portie cranberry compote 

Marinade
Sap van 1 sinaasappel
1 teentje knoflook
1 flinke el grove mosterd
1 flinke el honing
2 tl rozemarijn gehakt
2 el olijfolie
Peper en zout

Vulling
1 ciabatta reeds gebakken (mag iets oud zijn)
2 appels
2 uien
1 teentje knoflook
50 gr cranberries even geweld in heet water
50 gr rozijnen even geweld in heet water
50 gr gedroogde abrikozen even geweld in heet water
50 gr walnoten
Sap van 1 sinaasappel
1 tl rozemarijn
1 tl tijm
Olijfolie
Peper en zout

Zo maak je het

De kalkoen bereiden
Haal de kalkoen uit de koelkast. Dep de kalkoen droog met een keukenpapiertje.

Gebruik de marinade van Boers & Boers of maak mijn recept. Pers een sinaasappel uit boven een bakje. Pers de teen knoflook uit. Voeg de honing, de mosterd en de olie toe. Breng de marinade op smaak met de rozemarijn en wat peper en zout. Meng door elkaar.

Bestrooi de binnenkant (indien ongevuld) van de kalkoen met peper en zout. Vul de binnenkant met partjes sinaasappel, takjes rozemarijn en teentjes knoflook. Bestrijk de buitenkant met de marinade. Leg de kalkoen in een grote met olie ingevette braadslede.

hele kalkoen bereidenLaat de kalkoen nu in ongeveer 1,5 tot 2 uur op kamertemperatuur komen. Plaats de kernthermometer in de borst van de kalkoen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de kalkoen in de oven en zet de kookwekker op 30 minuten.

Na 30 minuten verlaag je de temperatuur naar 140 graden. Draai de kalkoen nu om, zodat de kalkoen gelijkmatig bruin kleurt.

Laat de kalkoen nu in ongeveer 2 uurtjes gaar worden. De kalkoen is klaar als deze een kerntemperatuur van 63 graden heeft. Dit lijkt laag, maar de kalkoen gaart nog na tijdens het rusten.

Haal de kalkoen uit de oven en dek deze af met aluminiumfolie. Laat de kalkoen een half uur rusten, de temperatuur zal oplopen naar 66 graden. Mocht dit niet het geval zijn, zet de kalkoen dan nog even terug in de oven.

kalkoen vullingDe vulling
Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie. Voeg de tijm en de rozemarijn toe en bak dit mee.

Snijd de ciabatta (mag ook een ander brood zijn) in blokjes. Giet het knoflook-uienmengsel op het brood.

Snijd 2 appels in blokjes en hak de noten en de abrikozen grof. Voeg dit bij de stuffing.

Voeg ook de rozijnen en de cranberries bij de vulling.

Breng de kalkoenvulling op smaak met het sap van 1 sinaasappel, een scheutje olijfolie en peper en zout.

Vul de kalkoen met de vulling of bak deze apart in een ovenschaal gedurende 30 minuten op 175 graden.

Serveer de kalkoen met de vulling en cranberry compote.

hele kalkoen bereidenhele kalkoen bereidenhele kalkoen bereidenBestellen
Een Copas kalkoen bestellen bij Boers & Boers kan hier. Maar wees er wel snel bij, want ze gaan hard. Je kunt met 10 tot 12 personen van de kalkoen eten. En het is een feest om klaar te maken en op te eten.

Menu suggestie

Witlofsalade met appel

***

Kalkoen uit de oven met vulling
Cranberry compote
Aardappelgratin
Gewokte spruitjes

***

Eton mess met rood fruit

merry x mas

 

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan