Hele kalkoen bereiden + vulling

Hele kalkoen bereiden + vulling

Wil je de show stelen aan tafel, maar niet teveel moeite doen? Dan kan ik je dit recept voor gevulde kalkoen uit de oven aanraden. Een hele kalkoen bereiden klinkt ingewikkeld, maar het tegendeel is waar. Bij het bereiden van grote stukken vlees of gevogelte is maar één ding belangrijk en dat is geduld. Over het algemeen geldt hoe langzamer hoe beter. Dus hoe lager de temperatuur, des te langer moet hij in de oven en des te sappiger blijft het vlees. Je hebt wel een kernthermometer nodig. Die leest precies af wanneer je vlees klaar is. Hier leggen we het uitgebreid uit. Liever een gevulde kip maken? Bekijk dan dit recept eens.

Kalkoen bestellen

Wil je helemaal makkelijk doen? Bestel dan je kerstkalkoen bij Boers & Boers. We zijn zelf op de farm nabij London geweest, waar deze kalkoenen opgroeien. Boers & Boers haalt een deel van deze free range kalkoenen naar Nederland en zorgt er voor dat ze gevuld of ongevuld (net wat je wilt) bij jou thuis afgeleverd worden. Deze kalkoenen zijn echt heerlijk. Om het je extra makkelijk te maken wordt er standaard een glaze (marinade) bijgeleverd en een kernthermometer. Een kind kan de was doen. Het enige wat de kalkoen nog nodig heeft is een beetje liefde en geduld.

Bestel nu!

Lekker makkelijk! Is het antwoord op de vraag: wat eten we vandaag? Met heel veel inspiratie voor het avondeten. Het boek bevat meer dan 100 simpele en snelle recepten voor elke dag. Recepten met max. 10 ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kan kopen.

Bekijk hier

Ingrediënten voor 10 personen

  • 1 Copas kalkoen (5 kilo)
  • Sap van een sinaasappel
  • 1 flinke el grove mosterd
  • 1 flinke el honing
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 2 el olijfolie
  • Peper en zout

Vulling

  • 1 reeds gebakken ciabatta (mag iets oud zijn)
  • 2 appels
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gr cranberries (geweld in heet water)
  • 50 gr rozijnen (geweld in heet water)
  • 50 gr gedroogde abrikozen (geweld in heet water)
  • 50 gr walnoten
  • Sap van een sinaasappel
  • 1 tl verse rozemarijn (gehakt)
  • 1 tl verse tijm
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Lekker met

Zo maak je het

  1. De kalkoen bereiden
    Haal de kalkoen uit de koelkast. Dep de kalkoen droog met een keukenpapiertje.

    Gebruik de marinade van Boers & Boers of maak ons recept. Pers een sinaasappel uit boven een bakje. Pers de teen knoflook uit. Voeg de honing, de mosterd en de olie toe. Breng de marinade op smaak met de rozemarijn en wat peper en zout. Meng door elkaar.

    Bestrooi de binnenkant (indien ongevuld) van de kalkoen met peper en zout. Vul de binnenkant met partjes sinaasappel, takjes rozemarijn en teentjes knoflook. Bestrijk de buitenkant met de marinade. Leg de kalkoen in een grote met olie ingevette braadslede.

  2. Laat de kalkoen nu in ongeveer 1,5 tot 2 uur op kamertemperatuur komen. Plaats de kernthermometer in de borst van de kalkoen.

    Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de kalkoen in de oven en zet de kookwekker op 30 minuten.Na 30 minuten verlaag je de temperatuur naar 140 graden. Draai de kalkoen nu om, zodat de kalkoen gelijkmatig bruin kleurt. Laat de kalkoen in ongeveer 2 uurtjes gaar worden. De kalkoen is klaar als deze een kerntemperatuur van 64 graden heeft. Dit lijkt laag, maar de kalkoen gaart nog na tijdens het rusten.

    Haal de kalkoen uit de oven en dek deze af met aluminiumfolie. Laat de kalkoen een half uur rusten, de temperatuur zal oplopen naar 67 graden. Mocht dit niet het geval zijn, zet de kalkoen dan nog even terug in de oven.

  3. De vulling
    Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie. Voeg de tijm en de rozemarijn toe en bak dit mee. Snijd de ciabatta (mag ook een ander brood zijn) in blokjes. Giet het knoflook-uienmengsel op het brood. Snijd 2 appels in blokjes en hak de noten en de gewelde abrikozen grof. Voeg dit bij de stuffing. Voeg ook de gewelde rozijnen en de cranberries bij de vulling. Breng de kalkoenvulling op smaak met het sap van 1 sinaasappel, een scheutje olijfolie en peper en zout.

    Vul de kalkoen met de vulling of bak deze apart in een ovenschaal gedurende 30 minuten op 175 graden. Serveer de kalkoen met de vulling en cranberry compote.

     

Hele kalkoen bereiden + vulling

Bestellen
Een Copas kalkoen bestellen bij Boers & Boers kan hier. Maar wees er wel snel bij, want ze gaan hard. Je kunt met 10 tot 12 personen van de kalkoen eten. En het is een feest om klaar te maken en op te eten.

Fotografie Simone van den Berg – Simones Kitchen

Tags

Familie recepten Appel Brood en deeg Hollandse recepten Gezonde recepten Koolhydraatarme recepten Lactosevrije recepten Kerst Oven Vlees recepten Herfst recepten Winter recepten Hoofdgerecht

Wat vind jij van dit recept?

3.3 (31 stemmen)

9 december 2015


Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in