Heldere champignonsoep
Dikke, romige soepen passen goed bij gure winterdagen – maar wat als het kwik stijgt? Dan maken we graag lichtere versies, zoals deze heldere champignonsoep. Dit recept is helemaal vega en bovendien zo eenvoudig, dat iedereen deze verfijnde soep op tafel kan toveren. De champignons geven een volle en aardse smaak, terwijl de bouillon de soep een kruidige en lichtere touch geeft. Wij serveren ‘m met citroen-ricotta broodjes; deze zijn zowel een lekker hartig als friszuur bijgerechtje.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 30 gr gedroogde paddenstoelen
- 300 gr champignons
- 2 sjalotjes
- 2 tenen knoflook
- 1 ltr paddenstoelen bouillon
- 1 winterwortel (160 gram )
- 200 gr verse doperwten
- 4 takjes tijm
- olijfolie
- peper en zout
Ingrediënten ricotta broodjes
- 150 gr ricotta
- 1 citroen
- 4 sneetjes brood
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Doe de gedroogde paddenstoelen in een kommetje en schenk kokend water over tot de gedroogde paddenstoelen helemaal onderstaan, laat 10 minuten staan. Haal ondertussen de schil van de sjalot en knoflook, hak beiden fijn. Maak de wortel schoon en snijd in kleine blokjes. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan, voeg de sjalot, wortel en knoflook toe en bak 2-3 minuten zacht en glazig. Voeg de champignons en blaadjes tijm toe en bak 5 minuten mee. Giet de gedroogde paddenstoelen af, vang het vocht op. Hak de geweekte paddenstoelen in stukjes en doe in de pan.
Schenk de bouillon en het opgevangen vocht van de geweekte paddenstoelen in de pan, breng alles zachtjes aan de kook. Voeg na 10 minuten de doperwten toe en kook ongeveer 5-8 minuten.
Rooster 4 sneetjes brood in een droge koekenpan. Meng in een kom de ricotta samen met de rasp van 1 citroen en het sap van een halve citroen. Breng verder op smaak met peper en zout. Smeer het ricotta-mengsel op de broodjes. Schenk de soep in de kommen of borden en geef de broodjes erbij.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in