Hartige soesjes met mousse van gerookte kip
Hartige soesjes zijn superleuk om te maken. Het klinkt misschien moeilijk, maar dat is het niet. Lekker voor bij de borrel of als amuse. Soesjes maken is iets wat veel mensen lastig vinden. Het klinkt ook wel ingewikkeld, maar met dit recept kun je eigenlijk niet missen. Met maar 20 minuten in de oven, ben je ook nog eens hartstikke snel klaar.
Ook leuk om te maken met dit beslag, is voor zoete soesjes of leuke eclairs met aardbei. Heb je deze ook al eens gemaakt?
Borrelhapjes
Hartige soesjes zijn perfect als borrelhapje, voor een luxe brunch of voor een high tea. Deze heb ik gevuld met een mousse van gerookte kip (maar met een zalm mousse is natuurlijk ook heel lekker). Die mousse maak je heel snel in het hakmolentje van de staafmixer. Je snijdt de gerookte kip in grove stukken, voegt de crème fraîche en bieslook toe en hop hakken maar. Je kunt de mousse tussen de soesjes smeren of via een gaatje er aan de onderzijde inspuiten. Net wat je zelf leuk vindt. Borrelen maar!
Hier ontdek je nog meer hapjes voor bij de borrel.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 8 grotere soezen / 16 kleine soesjes
- 150 gr gerookte kip (in grove stukken)
- 100 ml crème fraîche
- 2 el slagroom
- 10 gr verse bieslook (fijngehakt)
- peper naar smaak
Ingrediënten voor de vulling
- 100 gr melk
- 100 gr water
- 100 gr boter
- 125 gr bloem
- 5 eieren (maat M)
- 2 mespuntjes zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Begin met het maken van de soesjes. Verwarm de oven voor op 220 graden (electrisch). Haal de bakplaat uit de oven en bekleed deze met bakpapier.
Doe de melk (let op: er staat overal gram), water, zout en boter in een pan met een dikke bodem. Breng rustig aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg in 1 keer alle bloem toe, meng dit goed met een pollepel totdat er een bal ontstaat en zet de pan vervolgens terug op het vuur. Blijf goed roeren (het is een beetje zwaar werkje maar gewoon doorzetten) voor 3 minuten. Haal de pan opnieuw van het vuur en laat wat afkoelen, roer af en toe door.
Het mengsel moet er uit zien als een droge aardappelpuree (zelfgemaakt). Bij ons was het mengsel twee keer een beetje vettig en het beslag moet dus juist een beetje mat qua structuur zijn. Wanneer je ook een beetje vettig mengsel hebt (je ziet dit wanneer je het hebt) dan voeg je nog wat bloem toe en zet het mengsel opnieuw op het vuur en roert weer met de pollepel voor 3 minuten.
Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe. Zorg dat ze goed worden opgenomen door het beslag. Spuit het beslag op de bakplaat, of leg hoopjes op de bakplaat. Voor kleintjes kun je een goed gevulde theelepel aanhouden. Ze verdubbelen bijna in grootte, dus houd daar rekening mee. Zet ze dan 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Maak ondertussen de gerookte kipmousse. Doe alle ingrediënten in het hakmolentje van de staafmixer en hak tot dat er een gladde mousse ontstaat. Je kunt de mousse in een spuitzak doen en daarna in de soesjes spuiten. Of de soesjes opensnijden en dan er tussen smeren. Voordat je dat doet laat je eerst de hartige soesjes goed afkoelen.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in