Hartige scones met kaas
Voor de paasbrunch maakte ik hartige scones met kaas. Ik wilde eerst citroen scones maken met lemoncurd maar op het laatste moment heb ik dat toch weer veranderd in kaasscones. Dat is ook weer typisch mij, ik weet nooit precies wat ik ga maken en het kan zelfs een uur vantevoren nog veranderen. Ik vond dat ik al teveel zoete gerechtjes voor de brunch had, dus iets hartigs was meer dan welkom.
Ik was er zelf helemaal verrukt van en heb er aardig wat gegeten. Ze zijn het lekkerste met een beetje roomkaas met bieslook of met een lik boter. Ik had ze al een dagje van te voren gemaakt en afgebakken en vlak voor de brunch nog even opgepiept in de oven. Je kunt het ongebakken en uitgestoken deeg ook invriezen en ze dan rechtstreeks afbakken. Eenmaal afgebakken blijven ze niet zo lang lekker, maar dat maakt niet uit, want deze hartige hapjes zijn vast heel snel op.
Die mooie marmeren plank zul je nog wel vaker terug gaan zien op mijn blog. Ik heb de plank gekregen van Marlijn van Lijns Shop. Zo’n plank wordt in de patisserie vaak gebruikt om chocolade op te bewerken, maar ik vind hem perfect als ondergrond voor mijn foto’s. Mooi is hij he?
Ingrediënten voor 12 st.
250 gr zelfrijzend bakmeel
50 gr koude roomboter
150 ml melk
70 gr geraspte kaas
Snuf zout
1 eidooier
Zo maak je het
Doe het bakmeel met een snuf zout in de kom van je keukenmachine. Met de hand kneden kan ook.
Snij de boter in kleine blokjes en meng dit met de bloem tot een kruimelige substantie.
Voeg dan de melk en de geraspte kaas toe en kneed er een soepel deeg van.
Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.
Rol het deeg uit op je werkblad tot een dikte van ongeveer 2 cm.
Steek met een uitsteker de scones uit. Ik maakte ze ongeveer 5 cm groot.
Bestrijk de scones met een beetje losgeklopt eigeel en bak ze in 12 minuten af in de voorverwarmde oven.
Serveer de hartige scones met bieslook roomkaas.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in