Hartige repen met kaas
Hartige zongedroogde tomaat repen. Ik weet niet hoe ik ze anders moet noemen. Ze zijn een twist op de hartige koekjes met olijven waarvan ik eerder het recept plaatste. In deze hartige repen zitten geen olijven maar zongedroogde tomaten, kaas en tijm. Wat natuurlijk ook een heerlijke combinatie is! De koekjes vond ik zelf helemaal geweldig. Je kunt ze namelijk heel fijn van tevoren maken, in een luchtdicht doosje bewaren en dan wanneer je een borrel hebt serveren. Wanneer ze de borrel halen! Want ze zijn dus ook heerlijk als tussendoortje. En deze repen kun je ook iets breder snijden, dan heb je crackers. Plakje kaas erop en je hebt een lekkere lunch!
Zelf even de oven in gluren..
Wanneer je de hartige repen gaat maken dan kan het zijn dat jouw baktijd in de oven afwijkt dan die ik hieronder beschrijf. Dat is overigens niet speciaal bij deze hartige repen zo, het is bij elk bakrecept zo. Elke oven is nou eenmaal anders en de temperatuur die je met de knopjes aangeeft is niet de temperatuur aan de binnenkant van de oven! Daarom is het goed om op je eigen gevoel af te gaan en wanneer je daar stiekem toch niet zo zeker van bent koop dan een oven thermometer (voor in de oven dus). Bakken is nooit een vast gegeven, je moet altijd zelf nog even in de oven gluren of het wel goed is.
Wanneer zijn ze dan goed?
Maar ik ga hier omschrijven op welk moment ik de hartige repen uit de oven haal, dan kun jij dat ook doen en dan weet je zeker dat ze goed zijn! Ik haal ze dus uit de oven wanneer ze een licht kleurtje (een blosje) hebben. Dat is natuurlijk weer niet zo gemakkelijk te zien bij die rode dingen (en ja het deeg lijkt net op filet Americain, ik weet het!). Ze zijn dan inderdaad nog niet keihard, maar al wel bros, wanneer je er een klein stukje afbreekt zie je dat ze gaar zijn (geen natte stukjes meer in het deeg). Daarna laat je ze even afkoelen op het bakblik en vervolgens wanneer ze hanteerbaar zijn leg je ze op een afkoelrekje. Tijdens het afkoelen worden ze dus nog iets harder.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 12 st.
- 200 gr bloem
- 45 gr havervlokken
- 70 gr zongedroogde tomaatjes
- 2 eieren
- 100 gr boter (gezouten)
- 70 gr oude kaas (geraspt)
- 4 takjes tijm (verse)
- 0,25 tl zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 190 graden (electrisch) / 170 graden (heteluchtoven)
Doe de boter, bloem, havermout, zout en geraspte kaas in de keukenmachine en meng totdat het mengsel lijkt op koekkruimels.
Voeg 1 ei en 1,5 eetlepel koud water toe. Meng opnieuw zodat er een samenhangend deeg ontstaat. Voeg nu de zongedroogde tomaten en tijmblaadjes toe en meng zodat ze goed zijn verdeeld over het deeg.
Haal uit de keukenmachine en rol het deeg uit tot ongeveer 4-5 millimeter dik. Dit kun je het beste doen tussen bakpapier (aan de onder en bovenkant). Zet voor 20 minuten in de koelkast. Snijd dan repen. (of rondjes of vierkantjes, dat kan ook natuurlijk – wat je leuk vindt). De repen op de foto zijn ongeveer 2,5 x 16 centimeter.
Leg de repen op bakpapier en daarna op een bakplaat (die in de koelkast past). Zet 30 minuten in de koelkast. Bak ze vervolgens 20 minuten in de voorverwarmde oven. Klop het overgebleven ei los en bestrijk de repen. Zet nog 5 minuten in de oven. Laat de koekjes afkoelen op een taartrooster. Let op, de koekjes worden harder nadat ze in de oven zijn geweest.
De hartige repen kun je 2 dagen bewaren in een luchtdicht doosje.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in