Hartige crêpe met ei
Ben jij ook zo dol op crêpes? We kennen natuurlijk allemaal de zoete crêpes. Van die heerlijke, dunne flensjes met poedersuiker. Maar heb je wel eens een hartige crêpe gegeten? De hartige variant noemen ze galettes en de zoete variant crêpes. Maar wat is het nu eigenlijk? Een hartige crêpe is een dun pannenkoekje, gemaakt van bloem, boekweitmeel, ei en melk. Deze beleg je bijvoorbeeld met ei, ham en kaas. Perfect voor bij het ontbijt, de brunch of lunch.
Wist je dat je kaas het beste op kamertemperatuur kunt eten? Dan komt de smaak van de kaas het beste tot zijn recht.
Een Zwitserse touch!
Om deze hartige crêpes extra veel smaak te geven, gebruiken we Le Gruyère AOP uit Zwitserland. Dit is een harde rauwmelkse kaas met een licht pittige smaak. Lekker voor bij deze hartige Franse crêpes, maar deze kaas doet het ook zeker goed op een borrelplank of in de kaasfondue. Wist je dat er 400 liter rauwe melk nodig is voor 1 kaaswiel van 35 kilo? Deze kaas wordt onder strenge regels geproduceerd. Zo mag de melkveehouder niet verder dan 20 kilometer van de kaasmakerij verwijderd zijn en wordt de melk twee keer per dag aangeleverd. De koeien eten enkel gras of hooi, niets meer en niets minder. Geen kunstmatige toevoegingen dus. Vervolgens moet de productie binnen 18 uur van start gaan. De kaas rijpt daarna 5 tot 16 maanden op houten planken en wordt gekeurd en gecheckt. Als alles in orde is mag het, het keurmerk AOP dragen. Dit geeft een garantie over de kwaliteit van de kaas en de kaas is hierdoor volledig traceerbaar. Zo kun je precies zien welke kaasboerderij de kaas gemaakt heeft.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 50 gr bloem
- 50 gr boekweitmeel
- 1 + 4 eieren
- 200 ml melk
- 75 gr Le Gruyère AOP
- 4 plakjes ham
- 4 takjes peterselie
- Zout
- Boter of olie om in te bakken
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Doe de bloem, het boekweitmeel en een snuf zout in een kom. Voeg 1 eitje toe en meng met een garde door elkaar. Voeg nu al kloppend de melk toe, totdat je een glad beslag krijgt.
Verhit een klontje boter in een grote koekenpan. Verdeel een lepel van het flensjesbeslag over de pan en draai deze even rond, zodat de hele bodem bedekt is met het beslag. Crêpes zijn dun, dus dit moet een klein laagje zijn. Bak de hartige crêpe tot de bovenkant droog is en draai hem dan om.
Breek een eitje in het midden van de crêpe. Zet een deksel op de pan en laat het eitje op een laag vuur in een paar minuten gaar worden. Vouw dan de buitenkanten naar binnen. Als je dit voor meerdere mensen tegelijk maakt, kan je ook eerst de crêpes bakken en de eieren in een aparte pan bakken en daarna vullen en serveren.
Verdeel de ham over de hartige pannenkoek. Je kan dit eventueel ook meebakken. Maak de crêpe af met geraspte Gruyère en gehakte peterselie.
Dit bericht is in samenwerking met Emmi Cheese. Lees hier onze disclaimer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recept bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in