fbpx
Menu

Haring op toast met waterkers spread

Haring op toast. Je kunt mij hier dus voor wakker maken. Inderdaad beetje vreemd want de meeste mensen moeten niet aan haring denken om 6 of 7 uur ’s ochtends maar het is voor mij geen enkel probleem. Nou kun je mij ook een noedelsoep, gebakken paddestoelen of pasta bolognese om 6 uur ’s ochtends uitserveren maar dat terzijde. Toch heb ik het maar een lunchrecept genoemd. Omdat ik gewoon denk dat de meeste mensen niet op haring in de ochtend zitten te wachten. Ik wil er nog wel bij zeggen dat je haring hebt en haring. Supermarkt haring is al lekker maar wanneer je een harinkje op de markt of bij een fijne visboer weet te bemachtigen snap je direct wat ik bedoel (lekker zacht om te kauwen en van smaak, geen gedoe met toch iets van graatjes en de geur is ook een stuk beter). Wie weet denk jij dan ook wel doe mij dat maar als ontbijt!

Super gemakkelijk!

Verder is het echt een heel gemakkelijk receptje. Wat trouwens ook heel leuk is als borrelhapje. Ik zie er zo een glaasje witte wijn bij, of iets met bubbeltjes! Maak in dat geval de toast wat kleiner, zodat je het in een keer in je mond kunt stoppen. Met de haring zelf doe je niet zo veel. Gewoon puur is hij al heel lekker. In grote stukken snijden en klaar. Als variatie op het uitje, snijd je bij dit recept de ui in ringen en legt hem daarna in wat rode wijnazijn of appelazijn nog lekkerder! Daarvan wordt hij heel mild en zoet zurig. Vooral een lekkere stroperige appelazijn is fantastisch. Op de toast smeer je een mengsel van crème fraîche, waterkers en lekker zoutige kappertjes. lekker snel in het hakmolentje van je staafmixer gemaakt. Om de toast mooi te versieren kun je bovenop de haring nog wat extra waterkers leggen. Het oog wil natuurlijk ook wat (zeker wanneer je er een borrelhapje van maakt).

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 verse haring filets
  • 8 sneetjes brood (dik gesneden plakken)
  • 75 gr waterkers
  • 1 rode ui
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 tl geraspte mierikswortel (uit een potje)
  • 1 el appelazijn of rode wijnazijn
  • 4 tl kappertjes
  • Peper en zout naar smaak

Zo maak je het

  1. Dit recept is genoeg voor 2 sneetjes brood per persoon. Wanneer je er kleinere toastjes van maakt is deze hoeveelheid genoeg voor ongeveer 10-12 toastjes.

  2. Snijd de rode ui in dunne plakjes. Overgiet met de rode wijnazijn of appelazijn en wat zout. Meng door elkaar en laat 5 minuten staan. 

  3. Snijd dikke plakken van het brood. Rooster ze in een broodrooster tot dat ze mooi goudbruin zijn. 

  4. Snijd de haring in grove stukken. 

  5. Doe 3/4 van de waterkers samen met 2 theelepels kappertjes, de geraspte mierikswortel en crème fraîche in het hakmolentje van de staafmixer en hak tot dat er een gladde crème ontstaat. Breng op smaak met zout en peper. 

  6. Besmeer het brood met het crème fraîche mengsel. Leg de stukjes haring er op. Garneer met de achtergehouden waterkers. Giet de rode ui af en leg bovenop de broodjes haring. Garneer met extra kappertjes. 

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk!

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

Reactie plaatsen