Ham-prei salade

Ham-prei salade

Een frisse salade op een knapperig toastje, daar zeggen wij geen nee tegen! Deze ham prei salade is een echte allemansvriend en perfect voor een borrel, brunch of lunch. De combinatie van zoute beenham, frisse prei en romige dressing met een snuf kerrie en mosterd maakt het een smaakvol geheel. En het fijne? Hij staat binnen 15 minuten op tafel!

Ham prei salade: fris en romig

Wil je ‘m extra lekker maken? Kies dan voor een goede kwaliteit beenham, dat proef je echt terug. De venkel geeft een subtiel anijsachtig tintje, maar kun je ook vervangen door fijngesneden bleekselderij voor wat extra bite. Heb je vadouvan in de kruidenla liggen? Ook lekker hierin!

Serveer de ham prei salade met knapperige toastjes, op een verse baguette of als smeersel op een sandwich.

Ham-prei salade
Ham-prei salade
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 120 gr beenham
  • 1 prei (ca 150 gr)
  • 1 kleine venkel (ca 100 gr)
  • 12 gr bieslook
  • 7 gr dille
  • 2 eieren
  • 2 el crème fraîche
  • 4 el mayonaise
  • 1 el grove mosterd
  • 1 tl citroensap
  • 2 tl kerriepoeder (of curry madras, ook heel lekker)
  • peper en zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Breng een steelpannetje met water aan de kook en kook de eieren in 8 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud water, pel ze en prak ze fijn met een vork.

  2. Maak de prei goed schoon en dep hem droog. Verwijder van de venkel de harde kern en het groene loof (dit kun je later gebruiken als garnering). Snijd de prei in dunne halve ringen en de venkel in dunne reepjes.

    Hak de beenham in dunne reepjes. Hak de dille en bieslook fijn.

  3. Meng in een ruime kom de mayonaise, crème fraîche, grove mosterd, citroensap en kerriepoeder door elkaar. Voeg de geprakte eieren toe en meng goed door.

  4. Schep de fijngesneden prei en reepjes venkel en ham door het mayonaise-mengsel. Voeg de fijngehakte kruiden toe en meng alles goed door elkaar. Breng verder op smaak met peper en zout.

    Serveer de ham prei salade op een toastje of met vers brood.

Variatietips

  • Liever iets pittiger? Voeg een klein snufje chilipoeder of fijngesneden rode peper toe.
  • Ook leuk: varieer eens met de kruiden. In plaats van kerriepoeder kun je ook curry madras gebruiken voor nét wat meer pit. Vadouvan of ras el hanout is ook een goed idee; als je dat toevallig in huis hebt, zeker eens proberen.
  • Geen fan van venkel? Vervang deze door fijngesneden bleekselderij of radijs voor een frisse crunch.
  • Een beetje zoet doet het ook goed in deze salade: plakjes appel of wat gehalveerde witte druiven maken het net even spannender.
  • Extra romig? Meng een lepel Griekse yoghurt door de dressing.

Bewaartip

Je kunt de ham prei salade tot 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Wil je ‘m extra vers houden? Voeg de verse kruiden pas vlak voor het serveren toe.

Ham-prei salade
Ham-prei salade

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.3 (6 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden