Halloween taart
Halloween is hét moment om lekker los te gaan met bakken en decoreren. Deze Halloween taart is echt tof om te maken en nog leuker om op tafel te zetten. We houden het niet té eng, maar juist een beetje schattig met koekmonstertjes, pompoensnoepjes en vrolijke sprinkles. Het biscuit is lekker luchtig, de vulling romig en fris, en de topping maakt het helemaal af. Deze taart zet je met trots neer tijdens een Halloween feestje. Wel even wachten met aansnijden, want iedereen zal eerst een foto willen maken 😉
Je kunt een Halloween taart heel eng maken, maar ik houd het liever schattig. Met Oreo-monstertjes en pompoensnoepjes.
Veelgestelde vragen over deze Halloween taart
-
Kan ik het biscuit een dag van tevoren bakken?
Ja hoor, dat doen wij vaak. Bewaar de afgekoelde bodem goed ingepakt in folie op kamertemperatuur. Zo blijft hij lekker zacht en vers.
-
Mijn biscuit zakt in, wat doe ik fout?
Dat kan komen doordat de oven te snel open is gegaan of omdat het beslag niet luchtig genoeg was. Klop de eieren echt 10 minuten lang goed luchtig en probeer de oven pas open te doen als de baktijd bijna om is.
-
Hoe maak ik het afsmeren makkelijker?
Gebruik een paletmes en dompel deze af en toe in heet water. Zo krijg je een strakkere afwerking.
-
Kan ik de taart invriezen?
Het biscuit zelf kan je prima invriezen, maar de taart met vulling en decoratie niet. Maak dus liever de bodem vooruit en werk hem later af.
Ingrediënten voor 10 personen
- 4 eieren
- 100 gr bloem
- 20 gr maizena
- 120 gr suiker
- 2 tl speculaaskruiden
Vulling
- 350 ml slagroom
- 250 gr mascarpone
- 1 zakje Klop-Fix
- 70 gr suiker
- 200 gr abrikozenjam
Toppings
- 150 gr Oreo-koekjes
- 100 gr pure chocolade
- Halloween snoepgoed (bv. van Reese's)
- Halloween sprinkles en oogjes
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht.
Begin met het maken van het biscuit. Mix de eieren met de suiker gedurende 10 minuten tot een luchtige en romige massa. Het mengsel is klaar als het lichtgeel en stevig is geworden. Spatel de bloem, maizena en speculaaskruiden voorzichtig door het eimengsel.
Vet de springvorm goed in met een bakspray en verhoog de randen eventueel met wat bakpapier. Giet het biscuitbeslag in de vorm. Bak het biscuit in ongeveer 45 minuten goudbruin. Deze is klaar als -ie zachtjes terugveert als je erop drukt, en een satéprikker er droog uitkomt. Laat het biscuit vervolgens afkoelen.
Voor de vulling klop je de mascarpone luchtig met een mixer. Voeg de slagroom, de suiker en een zakje Klop-Fix (dit zorgt voor extra stevigheid) toe en mix het goed door elkaar. De vulling is klaar als deze lekker luchtig maar ook stevig is geworden. Zet het even in de koelkast om op te stijven.
Snijd het biscuit vervolgens 2 keer horizontaal door. Besmeer de bodem rijkelijk met de helft van jam. Verdeel 1/3 van de vulling over de taart. Leg de tweede helft van het biscuit erop en herhaal deze stappen. Leg dan de deksel op de taart. Verdeel de vulling over de bovenkant en zijkanten. Probeer dit zo strak mogelijk af te smeren met een paletmes.
Dan de decoratie. Maak spinnenwebben van chocolade. Hak de chocolade fijn, doe in een spuitzakje en zet deze in een glas met gekookt water. Als de chocolade gesmolten is, spuit je spinnenwebben op een vel bakpapier. Laat ze uitharden in de koelkast.
Verkruimel de helft van de Oreo-koekjes tot grove kruimels. Beplak de overige koekjes met oogjes, deze kan je vastmaken met een drupje chocolade. De Halloween monstertjes zijn van Reese’s, die ook beplakt zijn met oogjes.
Verdeel de Oreo-kruimels over de bovenkant van de taart. Garneer met het Halloween snoep, de Oreo-koekjes met oogjes en Halloween sprinkles. Bewaar de Halloween taart in de koelkast.
Variatietips
- Je kunt in plaats van abrikozenjam ook kiezen voor aardbeienjam of frambozenjam.
- Je kunt de taart ook versieren met zelfgemaakte meringue-spookjes, dat ziet er superleuk uit.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
