Groene ovenschotel

Groente ovenschotel met courgette

Wel eens gehoord van een Tian gehoord? Dat is een Franse ovenschotel gemaakt van dungesneden groenteplakjes die mooi over elkaar heen worden gelegd en daarna in de oven worden gegaard. Deze groente ovenschotel is een variant daar op. Wij gebruikten plakjes biet, courgette, aubergine en aardappel. Voor extra smaak voegden we lekker wat Parmezaanse kaas (je kunt ook geraspte oude kaas of gruyère gebruiken) toe. Wanneer je de plakjes groenten hebt gesneden is het een heel gemakkelijk gerecht en laat je de oven verder het werk doen. Wil je lekker snel klaar zijn? Gebruik dan een mandoline of een keukenmachine om de plakjes te snijden. Eet de groene ovenschotel met rijst, orzo of wat knapperig brood. Het is ook heel lekker als bijgerecht bijvoorbeeld bij een ovengeroosterd kippetje!
Groene ovenschotel
Groene ovenschotel
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 aubergine
  • 2 courgettes
  • 200 gr voorgekookte aardappelschijfjes
  • 3 gekookte bietjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gr Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 5 takjes tijm
  • peper en zout
  • Olijfolie

Materiaal

  • Ovenbestendige koekenpan, 25 cm of ronde ovenschaal

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte, 180 graden (hetelucht).

  2. Haal de schil van de ui en de teentjes knoflook en hak fijn. Snijd de overige groenten in dunne plakjes van max. 0,5 centimeter. Gebruik een mandoline of keukenmachine als je sneller klaar wilt zijn.

  3. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan, die ovenbestendig is, fruit de ui en knoflook 1-2 minuten tot ze goudbruin kleuren. Haal de pan van het vuur. Schep de ui en knoflook uit de pan. Leg een laagje aardappelschijfjes in een waaier op de bodem. Verdeel de ui en knoflook er over en bedek met een royale laag Parmezaanse kaas, ongeveer de helft van de kaas. Leg daar om en om plakjes groenten overheen. Werk van buiten naar binnen toe, zo krijg je het mooiste resultaat.

  4. Meng in een kommetje 4 eetlepels olijfolie, wat peper en zout en de blaadjes van de takjes tijm en bestrijk de plakjes groenten er mee. Zet de groene ovenschotel 30 minuten in de oven tot de groenten lichtbruin zijn gebakken. Bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas en zet de pan 5 – 7 minuten terug in de oven. Serveer de groente ovenschotel met brood of rijst.

Groene ovenschotel
Groene ovenschotel

Wat vind jij van dit recept?

3.3 (52 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Dit recept bewaren?

Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.

Tags

Eenpansgerechten Familie recepten Makkelijke recepten Ovenschotel Aardappel Aubergine Bieten Courgette Franse recepten Gezonde recepten Glutenvrije recepten Notenvrije recepten Slanke recepten Suikervrij Oven Vegetarische recepten Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Bijgerecht Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in