Menu
griekse-gyrostaart-2.jpg

Griekse Gyros taart

Confession: heel soms eet ik nog wel eens zo’n slechte pizza shoarma met veel knoflooksaus en kaas. Ja echt. Deze Griekse gyros taart is de verfijnde versie daarvan. Want zo’n shoarma pizza kan eigenlijk alleen middenin de nacht, na heel veel drankjes in een met TL verlichte shoarmatent. In Groningen was het steevast raak. Na een avondje Newscafé, Enzo en Tapperij (of Blauwe Engel sssstt..) belandde ik vaak in de Bienvenue (onder Groningers vast bekend). Daar smaakte het eten eigenlijk ook alleen goed op zo’n nachtelijk tijdstip (na de nodige drankjes). Nu kom ik soms nog in de verleiding en bestel ik zo’n gyros pizza online. En stiekem vind ik dat nog steeds lekker. Pure nostalgie.

Zo kwam ik op het idee om een gyros plaattaart te maken. Of plaatpizza is het eigenlijk meer. Met zelf gekruide kip met gyros kruiden. Je kunt de kruiden ook gemengd kopen, mocht je dat handiger vinden. Zonder knoflooksaus maar wel met verse peterselie, rode ui, tomaatjes en feta. Zie het als een goed geupgrade shoarma pizza. Met deze versie kan je prima aankomen op een feestje. Ziet er best fancy uit toch? En die shoarma pizza met knoflooksaus eet je dan maar als niemand kijkt.
gyros taart

shoarmakruiden

Ingrediënten voor 4 personen
1 rol pizzadeeg (of hartige taartdeeg)
5 el tomatenpassata (=gezeefde tomatensaus)
3 kipfilets
80 gr feta
200 gr cherrytomaatjes
2 teentjes knoflook
1 rode ui
Handje verse peterselie
2 tl gyros kruiden
1 tl oregano
Peper en zout
Olijfolie

Gyroskruiden mix
1 tl kaneel
1 tl korianderzaad
1 tl karwijzaad
2 kruidnagels
1,5 tl komijn
5 peperkorrels
1 tl venkelzaad
1 tl paprikapoeder
0,5 tl cayenne
2 tl zout

Zo maak je het
Maal alle kruiden voor de gyros mix glad in een vijzel. Wat je overhoudt kan je heel goed bewaren in een schone en droge pot.

Snijd de kipfilet in reepjes en voeg 2 tl van de gyros kruidenmix bij de kip. Voeg 2 gehakte teentjes knoflook en een scheutje olijfolie toe en laat de kip een half uurtje marineren.

Bak de gyros rondom aan in een koekenpan.

Verwarm de oven alvast voor op 225 graden hete lucht.

Meng de tomatenpassata met de oregano en wat peper en zout.

Rol het pizzadeeg (of hartige taartdeeg) uit op een bakplaat bekleed met bakpapier. Verdeel de passata over het deeg.

Verdeel de gebakken kip over de gyros taart en zet hem 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden. De gyros pizza is klaar als het deeg goudbruin geworden is.

Haal de gyros taart uit de oven. Halveer de cherry tomaatjes, snijd de rode ui in halve ringen en hak de peterselie grof. Verdeel dit over de plaattaart.

Verkruimel tenslotte de feta over de gyros taart.

Serveer meteen.

gyros taart

gyros pizza

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

 

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan