Griekse burger van lamsgehakt
Ik hou enorm van een lekkere burger op zijn tijd, helemaal van de BBQ. Dat gezegd hebbende, ik heb nog 3 verschillende hamburger recepten klaar staan die ik nog met jullie moet delen. Vandaag trap ik af met een Griekse burger van lamsgehakt. Ik vind dat persoonlijk heerlijk, maar je kunt uiteraard ook gewoon rund gebruiken. De toppings maken het vooral lekker Grieks. Een sausje op basis van Griekse yoghurt, met rode ui, tomaat en komkommer. Altijd goed!
Ik heb zelf een hamburgerpers, die kocht ik vorig jaar bij AH. Hierdoor pers je de burgers perfect in vorm. Het kan ook gewoon met je handen, maar dan zijn ze wat robuuster qua uiterlijk. En nu het eindelijk zomer is, kun je de deze burgers uiteraard ook op de bbq bereiden. En terwijl ik dit schrijf denk ik ineens weer aan mijn burgerparty van vorig jaar. Dat was fun. Moet ik maar snel weer eens doen.
Ingrediënten voor 4 Griekse burgers
500 gr lamsgehakt
1 teentje knoflook
1 tl oregano
1 tl paprikapoeder
1 tl komijn
1 klein ei
Handje paneermeel
Zout
Toppings
1 kropje little gem
1 grote tomaat
1 rode ui
1 avocado
Paar plakjes komkommer
Voor de saus
2 el mayonaise
4 el Griekse yoghurt
1 teen knoflook (geperst)
Handje bieslook en peterselie
+ 4 harde bolletjes
Zo maak je het
Je begint met het maken van de burgers. Meng het gehakt met de paprikapoeder, de komijn, de oregano en flink wat zeezout. Pers de teen knoflook uit boven het gehakt. Voeg een eitje en een klein handje paneermeel toe en meng het gehakt door elkaar. Is het nog te nat, voeg dan wat extra paneermeel toe.
Maak er 4 gelijke ballen van en druk deze plat tot mooie gelijke burgers. Gebruik eventueel een hamburgerpers. Laat ze even opstijven in de koelkast.
Was de little gem en trek de blaadjes los, leg dit apart. Snij de vleestomaat in dunne plakken. Snij de avocado in reepjes.
Snij de ui in ringen en snij wat plakjes komkommer.
Maak alvast de saus door de Griekse yoghurt, de mayonaise van Hellmann’s en de geperste knoflook door elkaar te mengen. Hak de peterselie en bieslook fijn en roer dit door de saus.
Rooster de burgers in ongeveer 5 – 6 minuten goudbruin op de barbecue.
Nu gaan we de burgers bouwen. Snij de hamburgerbroodjes doormidden. Begin met 2 blaadjes sla. Leg daarop 2 of 3 plakjes avocado en 1 of 2 plakjes tomaat. Leg de burger erop en garneer de Griekse burger met een paar plakjes komkommer, de saus en wat uienringen.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in