Gingerbread koekjes met glazuur
Gingerbread koekjes zijn in het buitenland enorm populair. Hier staan ze beter bekend als gemberkoekjes. Ze worden vaak gemaakt in de vorm van deze gingerbread koekmannetjes, maar ook een gingerbread house wordt vaak gemaakt. Een heel koekhuis van gemberkoek wordt dan versierd met glazuur, sprinkles en snoep. Het beste is om royal icing te gebruiken, dit wordt namelijk hard, waardoor je de koekjes ook makkelijk kunt opstapelen. Het verschil tussen icing en glazuur is dat er aan icing eiwit toegevoegd wordt. Gebruik hiervoor wel gepasteuriseerd eiwit of meringue poeder (dit koop je bij taartdeco winkels), dit is voedselveilig. In Amerikaanse recepten wordt vaak melasse gebruikt, maar dit kan je gewoon vervangen door keukenstroop. Je kan online ook melasse kopen maar stroop werkt net zo goed. Het recept voor deze gingerbread koekjes komt uit het boek Modern Classics van Donna Hay.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 30 st.
- 330 gr bloem
- 135 gr schenkstroop
- 125 gr boter
- 75 gr bruine basterdsuiker
- 3 tl gemberpoeder
- 2 tl kaneel
- 2 tl bakpoeder
- snuf zout
Ingrediënten voor de icing
- 300 gr poedersuiker
- 30 gr gepasteuriseerd eiwit
Materialen
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte).
Klop de boter met de suiker luchtig en romig.
Voeg de stroop en de specerijen en het zout toe en klop dit mee.
Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg dit bij het deeg. Kneed het door totdat het 1 geheel is geworden.
Laat het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast.
Rol het koekjesdeeg uit tot een dikte van ongeveer 3-4 mm. Steek de koekjes uit met de uitsteker.
Bak de koekjes in ongeveer 15 – 17 minuten goudbruin. De baktijd is afhankelijk van de grootte van je koekjes. Laat ze afkoelen op een rooster.
Zo maak je de icing
Zeef het poedersuiker en meng dit met een eiwit. Is de pasta te dik, voeg dan een klein beetje water toe. Is het te dun, voeg dan extra poedersuiker toe. De pasta moet mooi glanzend zijn.
Als je gaat beginnen met decoreren, doe je een schep van de pasta in een apart bakje. De pasta kleur je met kleurstof.
Voeg vervolgens weer druppels water toe, totdat de icing van je lepel loopt. Als je met een lepel in je icing roert, moeten de roer strepen na 20 seconden verdwenen zijn. Dan is de icing op de juiste dikte.
Ga nu lekker aan de slag met het decoreren van de gingerbread koekjes.
Bewaartip
Je kan deze gemberkoekjes wel een paar weken bewaren in een afgesloten koektrommel.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in