gingerbread koekjes recept

Gingerbread koekjes met glazuur

Gingerbread koekjes zijn in het buitenland enorm populair. Hier staan ze beter bekend als gemberkoekjes. Ze worden vaak gemaakt in de vorm van deze gingerbread koekmannetjes, maar ook een gingerbread house wordt vaak gemaakt. Een heel koekhuis van gemberkoek wordt dan versierd met glazuur, sprinkles en snoep. Het beste is om royal icing te gebruiken, dit wordt namelijk hard, waardoor je de koekjes ook makkelijk kunt opstapelen. Het verschil tussen icing en glazuur is dat er aan icing eiwit toegevoegd wordt. Gebruik hiervoor wel gepasteuriseerd eiwit of meringue poeder (dit koop je bij taartdeco winkels), dit is voedselveilig. In Amerikaanse recepten wordt vaak melasse gebruikt, maar dit kan je gewoon vervangen door keukenstroop. Je kan online ook melasse kopen maar stroop werkt net zo goed. Het recept voor deze gingerbread koekjes komt uit het boek Modern Classics van Donna Hay.

gingerbread koekjes recept
gingerbread mannetjes

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja, dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor 30 st.

  • 330 gr bloem
  • 135 gr schenkstroop
  • 125 gr boter
  • 75 gr bruine basterdsuiker
  • 3 tl gemberpoeder
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout

Ingrediënten voor de icing

  • 300 gr poedersuiker
  • 30 gr gepasteuriseerd eiwit

Materialen

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte).

  2. Klop de boter met de suiker luchtig en romig.

  3. Voeg de stroop en de specerijen en het zout toe en klop dit mee.

  4. Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg dit bij het deeg. Kneed het door totdat het 1 geheel is geworden.

  5. Laat het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast.

  6. Rol het koekjesdeeg uit tot een dikte van ongeveer 3-4 mm. Steek de koekjes uit met de uitsteker.

  7. Bak de koekjes in ongeveer 15 – 17 minuten goudbruin. De baktijd is afhankelijk van de grootte van je koekjes. Laat ze afkoelen op een rooster.

Zo maak je de icing

  1. Zeef het poedersuiker en meng dit met een eiwit. Is de pasta te dik, voeg dan een klein beetje water toe. Is het te dun, voeg dan extra poedersuiker toe. De pasta moet mooi glanzend zijn.

  2. Als je gaat beginnen met decoreren, doe je een schep van de pasta in een apart bakje. De pasta kleur je met kleurstof.

  3. Voeg vervolgens weer druppels water toe, totdat de icing van je lepel loopt. Als je met een lepel in je icing roert, moeten de roer strepen na 20 seconden verdwenen zijn. Dan is de icing op de juiste dikte.

  4. Ga nu lekker aan de slag met het decoreren van de gingerbread koekjes.

Bewaartip

Je kan deze gemberkoekjes wel een paar weken bewaren in een afgesloten koektrommel.

kerstkoekjes
gingerbread koekjes recept

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

3.8 (27 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recept bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in