Gingerbread Koekhuisjes
Een gingerbread house maken is zo leuk om te doen. Je hebt er wel wat geduld voor nodig, want het meest uitdagende is om het koekhuis aan elkaar te laten plakken. Tip van ons: gebruik caramel, dit plakt fantastisch. Je kan de muren van peperkoek ook met Royal icing aan elkaar plakken, dat is een mengsel van eiwit en poedersuiker, maar dan moet je het gingerbread huis wel een beetje ondersteunen totdat het goed uitgehard is. Het versieren doe je ook met Royal icing. Daarna kan je er op plakken wat je zelf lekker vindt; snoepjes, M&M’s, marshmallows, sprinkler etc. Maar je kan hem ook simpel houden en enkel met icing werken. Ga jij zelf een koekhuisje maken? Liever wat simpeler beginnen? Dan zijn deze gingerbread koekjes een goed idee.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 1 groot koekhuis
- 330 gr bloem
- 135 gr schenkstroop (of golden syrup)
- 75 gr donkerbruine basterdsuiker
- 125 gr roomboter (op kamertemperatuur)
- 3 tl gemberpoeder
- 2 tl kaneel
- 2 tl bakpoeder
- Snuf zout
Royal icing
- 60 gr gepasteuriseerd eiwit
- 350 gr poedersuiker
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Klop de boter met de suiker, de stroop, de gemberpoeder, de kaneel en een snuf zout luchtig. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed het deeg tot een bal. Is het deeg te droog voeg dan een el koud water toe. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een uurtje rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit tot ongeveer een 0,5 cm dikte. Snijd er 2 rechthoeken voor de muren, 2 rechthoeken voor de daken en een voor en een achterkant uit. Hier vind je een template die je kan gebruiken. Maar je kan ook een uitstekerset kopen bij Amazon.com.
Leg de onderdelen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Steek er eventueel nog een deur en ramen uit. Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 170 graden (boven- en onderwarmte). Laat de koeken vervolgens afkoelen.
Plak de delen aan elkaar met caramel. Dit doe je door suiker met een el water te verwarmen in een pannetje. Zodra het bruin kleurt is de caramel klaar en kan je hem roeren met een garde. Doe dit voorzichtig want de caramel is heel heet.
Voor de Royal Icing mix je de eiwitten in een schone en vetvrije kom tot stevige pieken. Voeg dan beetje voor beetje de poedersuiker toe totdat er een glanzend en stevig mengsel ontstaat. Het moet nog wel roerbaar zijn, maar als je het roert met een lepel, moeten de lijnen zichtbaar blijven. Stevige pieken dus. Doe de icing in een spuitzak en versier je huis. Je kan het ook gebruiken als eetbare lijm en er hiermee snoepjes en marshmallows op plakken. De icing wordt helemaal hard.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recept bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in