Citroen sorbetijs

Gevulde citroenen met citroenijs

Er gaat niets boven een koud bolletje ijs in de zomer, toch? Op dit moment zijn wij echt verslingerd aan zelfgemaakt citroenijs (waar je geen ijsmachine voor nodig hebt!). Extra leuk als je het serveert als gevulde citroenen, in uitgeholde citrusvruchten. Dit recept is niet alleen superlekker, maar ook een echte showstopper als afsluiter van een etentje. En geloof ons, je gasten zullen versteld staan van jouw culinaire kunsten!

Citroenijs – zonder ijsmachine

Het leuke aan dit recept is dat je geen dure ijsmachine nodig hebt. Met een beetje geduld en een vriezer kom je al een heel eind. Het proces is eenvoudig: maak een suikersiroop met water, suiker en citroenschil. Laat de siroop afkoelen, voeg dan vers citroensap en een scheutje limoncello toe. Daarna is het simpelweg een kwestie van invriezen, en wachten tot het sorbetijs stevig is geworden.

Wij raden aan om biologische citroenen te gebruiken, vooral omdat je de schil gaat gebruiken en de uitgeholde citroenen als serveerkommetjes. Biologische citroenen zijn vrij van pesticiden en andere nare stoffen, en dat is wel zo fijn als je de schil gebruikt.

Serveer je citroensorbetijs in de uitgeholde citroenen en garneer met een paar muntblaadjes.

Citroen sorbetijs
Citroen sorbetijs
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 + 4 citroenen (biologisch)
  • 1 eiwit (ca 33 gram)
  • 200 gr fijne kristalsuiker
  • 40 ml limoncello
  • 1 takje munt
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Borstel 3 citroenen goed schoon en snijd de schil er af, zorg dat je zo min mogelijk wit mee snijdt. Meng in een steelpan 250 milliliter water, kristalsuiker, sap van 3 citroenen (300 milliliter) en de citroenschil. Breng aan de kook op middelhoog vuur, roer regelmatig tot de suiker volledig is opgelost. 

  2. Laat de suikersiroop 5 minuten zachtjes doorkoken zodat de citroensmaak goed kan intrekken.Haal de citroenschil uit de siroop en laat vervolgens volledig afkoelen.

  3. Voeg de limoncello en het eiwit toe aan de afgekoelde citroensiroop. Roer goed door elkaar. Giet het mengsel in een afsluitbare bak die in de vriezer kan. Zorg ervoor dat de bak goed afgesloten is om ijskristallen te voorkomen. Indien je een ijsmachine hebt, kan je het ijs ook draaien in de machine.

    Zet de bak minimaal 12 uur in de vriezer, of totdat het sorbetijs volledig bevroren is. Je kunt het af en toe tussentijds doorroeren als je wil.

  4. Haal het sorbetijs uit de vriezer en laat het even (in circa 5 minuten) iets zachter worden, zodat het makkelijker te scheppen is. Snijd de kapjes van 4 citroenen. Pers ze uit en vul de holte op met sorbetijs. Versier met wat blaadjes munt.

Citroen sorbetijs
Citroenijs

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.4 (9 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in