Geroosterde wortelen
Een plaatje toch deze geroosterde wortelen? De wortelen zijn gekarameliseerd met honing, waardoor de gegrilde wortelen een heerlijke zoete smaak krijgen. Voor deze wortels uit de oven gebruikten we regenboogwortels, maar bospeen kan net zo goed. De voorbereiding kost slechts vijf minuten en als de wortelen eenmaal in de oven staan, heb je er geen omkijken meer naar. Serveer de geroosterde wortelen bij zalm met een kruidenkorst of stoofvlees. Een lekker bijgerecht waar iedereen blij van wordt!
Wil je variëren? Garneer de geroosterde wortelen met wat feta of gehakte pistachenootjes.
Ingrediënten voor 4 personen
- 800 gr regenboogwortels (of bospeen)
- 1 el tijm
- 1 el honing
- Olijfolie
- Peper en zout
Lekker met
- Feta of gehakte pistachenootjes
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Schraap de schil van de wortelen. Wij hebben voor de presentatie een klein stukje groen over gelaten, maar je kunt het loof er ook afhalen.
Was de wortelen, vet een ovenschaal met wat olijfolie in en leg de wortelen erin.
Besprenkel wat olijfolie en de honing over de wortelen en breng ze op smaak met de tijm, peper en zout. Schud de ovenschaal heen en weer zodat alles mooi verdeeld is.
Rooster de wortelen in ongeveer 35 minuten gaar. Schud de ovenschaal tussendoor even voor een gelijkmatige garing.
Veelgestelde vragen over dit recept
-
Kan ik ook gewone wortels gebruiken?
Tuurlijk! Bospeen of winterpeen werkt net zo goed. Snijd dikke wortels eventueel in de lengte door zodat ze gelijkmatig garen.
-
Moet ik de wortelen schillen?
Dat hoeft niet per se. Goed wassen en schoonboenen is genoeg, vooral bij jonge wortels. Schillen mag natuurlijk wel voor een wat zachtere textuur.
-
Hoe weet ik dat de wortelen gaar zijn?
Prik er met een vork in: als ze zacht zijn maar nog een beetje bite hebben, zijn ze perfect.
-
Kan ik ze ook in de pan maken?
Ja, dat kan! Bak ze op middelhoog vuur in wat boter en honing tot ze goudbruin en glanzend zijn. Dat duurt ongeveer 15 minuten. Eventueel op het eind het vuur wat zachter.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
