Geroosterde kip met abrikozenglaze
Geroosterde kip is echt een feestmaaltijd. Een showstopper tijdens de kerstdagen. Het ziet er super feestelijk uit en je kunt er lekker met een aantal mensen van eten. Daarbij komt dat het heel makkelijk is om een hele kip te roosteren in de oven. Dit is een foolproof recept voor een kerstkip met abrikozenglaze. Yum! Heel veel mensen zijn een beetje bang om grote stukken vlees of gevogelte te bereiden, terwijl dat juist heel makkelijk is. Je moet alleen even weten wanneer de kip goed gaar is en daarvoor heb je enkel een vleesthermometer nodig. Als deze de 75 graden aantikt is je kip gaar. Een kind kan de was doen.
De abrikozenglaze maken we van mosterd en abrikozenjam. De jam zorgt ervoor dat de kip een lekker sticky korstje krijgt. Erg lekker. De abrikozen zijn nu niet in het seizoen, daarom kiezen we voor gedroogde abrikozen, maar je kunt ook abrikozen uit een pot gebruiken. De gedroogde abrikoosjes moet je goed laten weken en goed invetten anders verbranden ze. Erbij serveren we lekkere aardappeltjes uit de oven en stoofpeertjes en spruitjes. Veel meer heb je dan ook niet nodig.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 pers.
- 1 hele kip (ong. 1.5 kilo)
- 3 rode uien
- 150 gr gedroogde abrikozen
- 1 el mosterd
- 2 el abrikozenjam
- 2 teentjes knoflook
- Sap van een halve citroen
- 2 takjes verse tijm
- peper en zout
- Scheut olijfolie
Materialen
- vleesthermometer
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Dep de kip droog met een keukenpapiertje. Breng de binnen- en de buitenkant van de kip op smaak met wat peper en zout. Leg de kip in een ingevette ovenschaal.
Maak een marinade van de abrikozenjam met de mosterd, 2 gehakte teentjes knoflook, het sap van een halve citroen, de blaadjes van een takje tijm, een scheutje olijfolie en wat peper en zout. Verwarm deze kort in een steelpannetje. Hierdoor wordt de marinade wat smeerbaarder. Bestrijk de buitenkant van de kip met de marinade. Laat dit een uurtje staan zodat de smaken er lekker in kunnen trekken.
Verwarm de oven alvast voor op 175 graden hete lucht.
Week de abrikozen een half uurtje in warm water. Dep ze vervolgens droog en besprenkel ze met olijfolie. Leg de abrikozen bij de kip in de braadslee.
Snijd de rode uien in parten en leg deze bij de kip. Leg het overgebleven takje tijm op de kip. Steek een vleesthermometer in de kip.
Rooster de kip in ongeveer 6o minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 175 graden. Bestrijk hem tussentijds nogmaals met wat marinade.
De geroosterde kip is klaar als de kerntemperatuur 75 graden heeft bereikt. Je kunt het ook zien aan het vleessap, dit moet helder van kleur zijn.
Haal de geroosterde kip uit de oven en laat hem nog een half uurtje rusten onder aluminiumfolie.
Serveer de abrikozen kip met lekkere bijgerechten.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in