Menu
gepofte-aubergine-5.jpg

Gepofte aubergine met yoghurt en granaatappel

Wist je dat je aubergines heel goed kunt poffen. En nu het zomer is, kan dat ook heel goed op de barbecue. Ik at onlangs een gepofte aubergine bij restaurant Fortuyn in Haarlem. De aubergine had een uur op de Josper (houtoven) gelegen en was enkel op smaak gebracht met wat peper en zout. Zo simpel, maar zo ontzettend lekker.

Per toeval maakte ik dezelfde combi als Ottolenghi. Ik dacht altijd dat zijn versie met karnemelk en saffraan was, maar dat is dus ook met yoghurt. Dus deze gepofte aubergines lijken heel erg op de beroemde aubergines van Yotam Ottolenghi. Echter roostert hij ze en kies ik voor poffen. Roosteren kan natuurlijk ook. En houd ik het vrij simpel met naturel yoghurt en voegt hij daar op zijn Ottolenghi’s nog het een en ander aan toe. Soms gebeurt dat gewoon, dat je dezelfde ideeën hebt. En ik zal wel de laatste zijn die iemand de credits niet gunt. En ik zet het er altijd bij als iets uit een kookboek komt. Dus geen zorgen daarover.

 

gepofte aubergine

Ingrediënten voor 4 personen
4 aubergines
4 el Griekse yoghurt
1 granaatappel
Handje verse peterselie
4 tl sumak
4 tl za’atar
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Was de aubergines en snijd ze voor 3/4 in. Trek de helften iets uit elkaar en breng ze op smaak met peper, zout en de za’atar.

Leg ze in een ovenschaal en sprenkel er wat olijfolie overheen.

gepofte aubergine

Laat de aubergines in ongeveer 50-60 minuten gaar poffen in de oven. Dit kan ook op de barbecue.

Haal de gepofte aubergine uit de oven en laat het iets afkoelen.

Pel alvast de granaatappel. Hier zie je hoe je dat doet.

Verdeel een flinke el Griekse yoghurt over iedere aubergine. Verdeel de granaatappelpitjes over de yoghurt.

Breng de aubergine verder op smaak met wat sumak.

Garneer de gepofte aubergine met wat vers gehakte peterselie.

Je eet alleen het binnenste gedeelte van de aubergine. De schil laat je liggen. Je kunt het er zo uitschrapen met een lepel. Lekker met wat platbrood erbij.

gepofte aubergine gepofte aubergine

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan