Gemarineerde zalm met biet
Als je op zoek bent naar hét ideale kerstgerecht dat je supergoed van tevoren kunt voorbereiden, dan is deze gemarineerde zalm met biet een perfecte keuze. Dit recept is een ware traktatie voor het kerstdiner met vrienden of familie. Het combineert de rijke, zachte smaak van zalm met de aardse tonen van biet, aangevuld met de frisheid van venkel, appel en granaatappel.
Zalm marinade
De voorbereiding van dit gerecht begint al een dag van tevoren, wat het ideaal maakt voor als je niet te veel tijd in de keuken wilt doorbrengen op de dag zelf. De zalm wordt gemarineerd in een mengsel van geraspte biet, sinaasappelsap en vanille-gin, wat zorgt voor een super originele smaak én een prachtige kleur.
Lekker voor erbij
Nadat de zalm minimaal 24 uur in de koelkast heeft gerust, kun je je concentreren op de frisse en knapperige salade die erbij geserveerd wordt. Een mix van venkel, chioggia bietjes, appel en granaatappelpitjes zorgt voor een kleurrijk geheel; de toevoeging van romige crème fraîche met citroen maakt het gerecht compleet. Serveer de gemarineerde zalm met knapperige toast. Dit gerecht is gegarandeerd een hit op elke tafel en zal je gasten nog lang bijblijven!
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten 4-6 personen
- 800-1000 gr zalmfilet (zonder huid)
- 200 gr crème fraîche
- 2 venkelknollen
- 400 gr rauwe bietjes (3-4 stuks)
- 3 chioggia-bietjes
- 3 takjes dille
- 1 granny smith appel
- 5 el granaatappelpitjes
- 1 + 2 citroen
- 30 ml sinaasappelsap
- 75 ml vanille-gin (of gewone gin)
- olijfolie
- peper en zout
Lekker met
- toast
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Schil de rauwe bietjes en rasp ze in een keukenmachine of op de grove kant van een blokrasp. Doe ze in een kom en meng ze met sinaasappelsap en vanille-gin. Voeg een snufje zout toe en roer goed.
Dep de zalmfilet voorzichtig droog met keukenpapier. Verdeel de helft van het bietenmengsel over de bodem van een (oven)schaal. Leg de zalmfilet bovenop het bietenmengsel en schenk de rest van het mengsel over de zalm. Bedek de schaal met plasticfolie en leg er iets zwaars op, zoals een bord of een ander gewicht. Zet de schaal in de koelkast en laat de zalm minimaal 24 uur marineren.
Roer de crème fraîche los in een aparte kom en rasp 1 citroen er boven en pers het sap er uit. Breng op smaak met peper en zout.
Maak de salade. Snijd de venkel, chioggia bietjes en appel in dunne plakken. Meng in een mengkom 90 milliliter olijfolie, het sap van 2 citroenen, peper en zout door elkaar en leg de venkel, bietjes en appel erin, laat circa 10 minuten staan. Meng daarna de de granaatappelpitjes er door en serveer bij de zalm.
Haal de gemarineerde zalm uit de koelkast. Spoel voorzichtig af onder koud water. Dep droog met keukenpapier, leg op een mooie schaal en snijd er mooie plakjes van. Versier eventueel met wat takjes dille en bestrooi met wat zout. Geef de venkel, granaatappel en appelsalade en citroen-crème fraîche erbij. Lekker met knapperige toast.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in