Menu

Gegrilde groenten galette met pesto

Vandaag een leuk en eenvoudig recept voor een gegrilde groenten galette. Een galette is een rustieke hartige taart, te vergelijken met een pizza of een plaattaart. Je maakt hem van hartig taartdeeg. Een galette is een Frans gerecht en kun je zowel in een zoete variant als in een hartige variant maken. Om het heel gemakkelijk te houden gebruik ik voor dit recept een kant-en-klaar quichedeeg op rol. Tante Fanny heeft een ronde variant in het koelschap, maar kan je die niet vinden dan kan je ook rechthoekig deeg gebruiken.  Om er toch een rond vorm van te maken (want dat vind ik mooier) rol ik het deeg wat verder uit met een deegroller, snijd het deeg her en der af en plak het op plekken waar ik het nodig heb weer bij. Even goed aandrukken, de deegroller er overheen en klaar ben je!

Gegrilde groenten

Natuurlijk kun je heel veel varianten op dit recept maken, daar zijn dit soort recepten ook voor bedoeld. Wanneer je te veel tomaten hebt liggen kun je tomatenpuree, saus of tapenade op de bodem smeren en er tomaten op leggen. Of je bakt uiringen in de koekenpan tot ze mooi goudgeel zijn en legt ze er op, samen met wat gruyère. Maar voor dit recept gril je een courgette en aubergine. Zorg dat er mooie donkere streepjes op komen, niet alleen voor de looks maar ook voor de smaak. Besmeer de bodem met pesto, dat maakt deze galette nog lekkerder van smaak. Lekker met een drizzle van je favoriete olie of wat Parmezaanse kaassnippers!

Deze galette samen met een salade (er zijn genoeg lekkere te vinden op dit blog) is voldoende voor 4 personen, wil je alleen de galette eten zonder iets er bij, dan vind ik 1 galette voor 4 personen een beetje weinig (maar je weet zelf het beste hoeveel jullie thuis eten). Maak dan 2 galettes en verdubbel gewoon alle ingrediënten.

4 personen

Ingrediënten voor 2 - 4 personen

  • 1 rol quiche- taartdeeg (dia 32cm)
  • 1 gegrilde paprika (uit pot)
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 3-4 el pesto (kant en klaar)
  • 4 tl gedroogde oregano
  • 1 takje tijm (of citroentijm)
  • 2 tenen knoflook
  • Peper en zout naar smaak
  • olijfolie

Eventueel

  • 1 losgeklopt ei
  • 1 tl zeezout

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden electrisch, 180 graden hetelucht.

  2. Meng in een kommetje de olijfolie en gedroogde oregano. Pers de tenen knoflook er boven en breng op smaak met zout en peper.

  3. Snijd de aubergine en courgette in lange plakken (over de lengte) van ongeveer een halve centimeter dik. Bestrijk de plakken aan beide kanten met het olijfoliemengsel. Verhit de grillpan (of verwarm de contactgrill) en gril de groenten tot ze mooie donkere streepjes hebben. Leg ze even apart op een bord tot je alle groenten gegrild hebt.

  4. Rol het hartige taartdeeg wat verder uit en snijd er een cirkel (wanneer je al een taartdeeg hebt in een cirkel is dat natuurlijk niet nodig) van (ca 32 cm doorsnede). Leg het deeg op de beklede bakplaat. Bestrijk het midden van het deeg met 3-4 eetlepels pesto. Beleg met de gegrilde groenten en de paprika. Vouw de randen van het deeg terug een beetje over de groenten heen. Dat mag een beetje rustiek!

  5. Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak voor 20-25 minuten tot het deeg mooi gaar is en de randen bruin. Voor extra mooie randjes bestrijk je ze (de laatste 5 minuten van de baktijd) met een losgeklopt ei en wat zeezout. Garneer de galette met tijmblaadjes, zeezout en serveer met wat extra pesto.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST