Gegrilde broccoli salade met pindakaasdressing
Naast dat ik gek ben op geroosterde groenten vind ik gegrilde groenten ook super lekker. De groenten smaken net weer even anders. Dat net even anders vind ik een must voor mijn avondeten. Hier staat niet wekelijks dezelfde pasta, aardappelsalade of zalmfilet op het menu. Ik heb vriendinnen die wekelijks hetzelfde eten, een goed gebleken recept keert daar wekelijks terug. Niet perse op dezelfde dag, zoals mijn opa en oma vroeger (misschien wel) heel handig deden. Maar het keert ergens die week wel terug. Niets mis mee. En misschien nog heel handig en gemakkelijk ook. Bij ons thuis zit er soms wel een maand tussen voordat ik weer hetzelfde gerecht op tafel zet. Dit recept is een variant op de gado gado salade. Wat ik echt heerlijk vind, maar waar ik op zoek was naar een variant. Een lekkere Aziatische gegrilde broccoli salade met een romige pindakaasdressing.
Elke week iets anders eten
Natuurlijk ben ik gek op het uittesten van nieuwe recepten, het is natuurlijk ook mijn werk. Maar ik denk stiekem ook dat het een erfenis is van mijn moeder. En mijn moeder heeft het op haar beurt weer van haar moeder. Inderdaad mijn oma kookte al niet elke week keurig andijvie of groentensoep. Sterker mijn oma maakte al pasta en kookte Aziatische dingen. Wat voor die tijd echt heel vernieuwend was.
Over het recept
Over dit recept kan ik kort zijn. En je bent er ook lekker snel mee klaar. De pindakaasdressing maak je met pindakaas, een beetje sojasaus en wat sesamolie. De groenten bestrijk je met wat sesamolie en grill je daarna in een grillpan (of contactgrill wanneer je die hebt) zodat er van die mooie streepjes op komen. En dat is het. Je kunt het nog lekkerder maken met seroendeng er bij. Dat zijn gebakken uitjes, pinda’s en kokosrasp. Je kunt het kant-en-klaar kopen of wanneer je tijd hebt zelf maken. Door uiringen zacht en bruin te bakken in een koekenpan met wat olie en daarna nog warm te mengen met kokosrasp en grof gehakte pinda’s.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 broccoli (flinke )
- 4 shanghai / mini paksoi
- 200 gr shiitake
- 1 komkommer
- 6 takjes koriander (verse)
- 70 gr pinda's
- 8 el pindakaas
- 4 el sojasaus
- 2-4 el sesamolie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Begin met de pindakaasdressing. Doe de pindakaas, sojasaus en 150ml water in een steelpannetje en warm de pindakaas op. Meng alles goed door elkaar en voeg 1 el sesamolie toe. Zet even apart.
Snijd de komkommer in schijfjes en halveer ze daarna. Hak de pinda’s grof.
Snijd de broccoli in roosjes. De paksoi in grove stukken en maak de shiitakes schoon. Bestrijk de groenten met wat sesamolie. Zet een grillpan op het vuur en laat goed heet worden. Leg de groenten in een enkele laag (dus niet opklaar) in de pan en grill de groenten tot dat ze streepjes krijgen. Herhaal tot dat alle groenten gegrild zijn.
Je kunt dit ook op de bbq doen of wanneer je een contactgrill hebt kun je die gebruiken.
Leg de gegrilde broccoli, shiitake en paksoi in een mooie schaal. Verdeel de stukjes komkommer er over, giet de pindakaasdressing over de groenten. Hak de koriander grof. Garneer de groenten met de gehakte pinda’s en koriander.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in