fbpx
Menu

Vega borrelplank met gefrituurde bloemkoolroosjes

Deze gefrituurde bloemkoolroosjes zijn heel leuk en gemakkelijk om te maken en passen perfect bij een vega borrelplank. Je haalt de roosjes eerst stuk voor stuk door een beslag. Daarna frituur je ze. Er ontstaat een heel lekkere knapperige buitenkant en de bloemkoolroosjes zelf zijn beetgaar van binnen. Ik heb zelf geen friteuse. Eigenlijk heb ik er nooit eentje nodig en zo’n apparaat staat dan flink in de weg. Je kunt dus ook prima frituren zonder friteuse. Gewoon heel ouderwets in een pan. Het is wel een wat meer gevaarlijke bezigheid. Let dus echt goed op. Ik gebruik er een gietijzeren pan voor, die stoot je niet zomaar om. Die vul je met olie en laat het vervolgens zo heet worden dat wanneer je er iets in gooit het begint te dansen in het vet. Gooien kun je eigenlijk beter niet doen. Het vet spettert op en voordat je het weet heb je brandwonden. Laat die bloemkoolroosjes dan ook rustig in het vet zakken. Je zult zien dat dat prima gaat en er weinig tot geen gespetter is. Ze zijn klaar wanneer ze mooi goudbruin zijn.

Bij deze gefrituurde bloemkoolroosjes hoort wel een sausje. En bloemkool en kaas, dat zijn vrienden.

Koude soda gebruiken!

Het recept voor het beslag las ik ooit ergens. Om dit soort beslag heel knapperig te krijgen gebruik je baksoda en sodawater. Die laatste moet heel koud zijn, anders werkt het niet. Ook is het niet de bedoeling dat je het beslag met een mixer maakt. Er doorheen scheppen is al voldoende. Wanneer je het maakt zul je zien dat het lekker bruist. Dat is goed. Wanneer je het zou gaan mixen verlies je dat bruisende en daarmee gelijk je knapperigheid. Bij deze gefrituurde bloemkoolroosjes hoort wel een sausje. En bloemkool en kaas, dat zijn vrienden. In het hakmolentje van de staafmixer maak je heel snel met crème fraîche, roquefort en wat yoghurt de perfecte dip! Vul je vega borrelplank verder met bijvoorbeeld augurkjes en balsamico-uitjes (te koop in de supermarkt) en knapperig gebakken brood of toastjes.

4 personen

Ingrediënten voor 4 pers.

  • 350 gr bloemkool
  • 2 takjes platte peterselie
  • 70 gr roquefort
  • 125 ml crème fraîche
  • 3 el yoghurt
  • 75 gr bloem
  • 1 tl zout
  • zeezout naar smaak
  • augurkjes voor erbij
  • balsamico uitjes voor erbij
  • toastjes of geroosterd brood voor erbij

Ingrediënten voo het beslag

  • 75 gr maizena
  • 75 gr bloem
  • 0,25 tl baksoda
  • 1 eidooier
  • 250 ml sodawater (heel koud )

Materiaal

  • friteuse of pan met olie
  • hakmolentje van de staafmixer

Zo maak je het

  1. Verwarm de friteuse of een pan met olie (tot 190 graden). Snijd de bloemkool in roosjes. 

  2. Maak het kaassausje. Doe de roquefort, crème fraîche en yoghurt in het hakmolentje van de staafmixer en hak tot een gladde saus. Hak de platte peterselie grof om later de het kaassausje mee te garneren. Zet beiden even apart. 

  3. Maak het beslag voor de bloemkoolroosjes. Meng de maizena, bloem en de baksoda in een mengkom. Meng in een ander kommetje de eidooier met het sodawater. Roer alles door elkaar. Doe dit zo luchtig mogelijk. Het is niet erg wanneer je klontjes hebt. 

  4. Meng het bloem en het zout. Snijd de bloemkool in roosjes. Wentel de bloemkoolroosjes door de bloem en haal ze dan (een handje per keer) door het beslag. 

  5. Frituur ze tot ze goudbruin zien. Laat uitlekken op een stukje keukenpapier en herhaal tot je alle bloemkoolroosjes gefrituurd hebt. 

  6. Serveer de gefrituurde bloemkool op een mooie plank of schaal. Bestrooi eventueel met wat grof zeezout. Doe de kaassaus in een mooi kommetje, bestrooi met de platte peterselie en zet op de plank. Leg er ook wat toastjes, augurkjes en balsamico-uitjes bij.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.