
Geblakerde prei van de BBQ
Je ziet het steeds vaker op menukaarten van hippe restaurants: geblakerde prei. Zo simpel, maar zó smaakvol. De prei wordt direct op de barbecue gelegd, waardoor de buitenkant flink zwart blakert (die haal je er later af). Vanbinnen blijft hij juist heerlijk zacht en zoet.
Prei op de BBQ: superlekker
Zodra de buitenkant van de prei helemaal zwart is, weet je dat je goed zit. Geen zorgen: die verbrande laag gooi je gewoon weg. Want wat binnenin zit, dát is het echte cadeautje! Snijd de bovenkant eraf en snijd de prei in de lengte open. Binnenin vind je dan een boterzachte witte kern die vol rokerige smaak zit.
Wij serveren dit graag als onderdeel van een barbecue, maar het kan ook prima als voorgerecht of lichte lunch met een stuk brood erbij. We kleden de rokerige geblakerde prei aan met een pittige dressing en knapperige crumble. Zo wordt het een perfect zomers bijgerecht!
Heb je geen BBQ?
Geen barbecue? Geen probleem. Je kunt de prei ook prima in de oven bereiden. Verwarm je oven op 220 graden en leg de hele preien op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze ongeveer 50 minuten tot de buitenkant goed donker en geblakerd is (keer halverwege). Zet ze eventueel de laatste 5 minuten nog even onder de grill voor extra kleur. Het resultaat is iets minder rokerig dan van de BBQ, maar nog steeds heerlijk.


Ingrediënten voor 4 personen
- 4-6 preien (medium maat, niet te dikke of dunne preien)
- 5 gr platte peterselie
- 5 gr bieslook
- 2 el gladde mosterd
- 4 el witte wijnazijn
- 4 el honing
- 75 gr cashewnoten
- 100 ml olijfolie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Maak de preien schoon; snijd ze in de lengte door en spoel onder stromend water af. De buitenste bladeren pel je er na het roosteren natuurlijk vanaf; maar er wil nog wel eens zand in de prei zitten. Snijd eventueel een stuk van de bovenkant af zodat ze makkelijk op de BBQ passen. Steek de BBQ aan.
Tip: probeer de BBQ niet te hoog te stoken, maar bijvoorbeeld rond de 220 graden. Wanneer je ze te snel blakert, zullen ze niet lekker zacht worden.
Leg, zodra de BBQ op temperatuur is, de hele preien direct op het rooster. Doe de deksel van de BBQ dicht en draai de prei na circa 7-8 minuten om. Laat ze dan nog eens 7-8 minuten liggen tot ze rondom zwartgeblakerd zijn.
Maak ondertussen een dressing door de mosterd, witte wijnazijn, 100 milliliter olijfolie en honing in een kommetje goed door elkaar te roeren. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: de dressing is op het oog heel royaal, maar het is zo lekker over de prei! Heb je toch over? Je kunt het prima gebruiken om een simpele groene salade extra smaak te geven.
Hak de cashewnoten grof. Hak de peterselie en bieslook fijn. Meng de noten met de verse kruiden tot een grove crumble.
Haal de geblakerde preien van het vuur en laat kort afkoelen. Trek daarna voorzichtig de zwarte buitenste schil eraf zodat de zachte kern zichtbaar wordt. Besprenkel met de mosterddressing en bestrooi met de noten-kruidencrumble.
Variatietips
- Gebruik eens amandelen, walnoten of hazelnoten in plaats van cashews
- Voeg een lepeltje crème fraîche toe aan de dressing voor een romige twist
- Serveer met gegrilde halloumi of een zachte geitenkaas erbij
- Liever wat frisser? Voeg citroenrasp en een kneepje sap toe aan de dressing


Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in