Menu
Gazpacho-recept-UPK-20-04-BLOGPOST-121.jpg

Koude soep met tomaat en paprika

Een van mijn favoriete zomerrecepten is gazpacho, oftewel koude soep. Lekker pittig van smaak en lekker fris. Op een beetje warme dag is een gazpacho recept perfect voor in de tuin, terras of voor bij de bbq. Je maakt het ook nog eens heel gemakkelijk in een blender en dat kan ook in flinke hoeveelheden! De twist aan deze gazpacho is het sinaasappelsap. Tomaat en sinaasappel gaan geweldig samen en het past ook heel goed bij het gazpacho idee. Want wanneer je aan gazpacho denkt, denk je aan Spanje (het is immers een Spaans recept) en ik denk bij Spanje gelijk aan sinaasappelboompjes op zinderend hete dorpspleintjes te midden van witte huisjes!

Maak hem ijskoud!

Een gazpacho hoort ijskoud. Zet hem na het maken dan ook gelijk in de koelkast. Let er op dat je de soep goed op smaak brengt, hoe kouder je hem serveert hoe beter je dat moet doen. Proef dus nog even extra wanneer je hem uit de koelkast haalt om te serveren. Zo’n laffe soep wil je niet uitserveren. Erbij maak ik graag een topping. In dit geval knapperige in roomboter gebakken goudbruine croutons (die lekker de koude soep opnemen) en pittige verkruimelde feta. Druppel er nog een mooie olijfolie over en je gerecht is compleet.

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 uien
  • 2 st. rode paprika
  • 2 tenen knoflook
  • 600 gr tomaten
  • zout en peper
  • 90 ml sinaasappelsap
  • 1 el olijfolie

Ingrediënten voor de topping

  • 100 gr zuurdesem brood (wit)
  • 4 tomaten
  • 4 takjes basilicum
  • 4 tl pijnboompitten
  • 100 gr feta
  • 50 gr roomboter
  • olijfolie naar smaak
  • zeezout naar smaak

Zo maak je het

  1. Snijd de uien en knoflook fijn. Halveer de paprika, haal de zaadlijst er uit en hak in stukjes. Bak de ui, knoflook en paprika in een koekenpan met 1 eetlepel olijfolie tot ze mooi goudbruin zien.

  2. Snijd de tomaten in grove stukken. Doe ze samen met de ui, knoflook en paprika in de blender. Hak alles tot er een mooie gladde soep ontstaat. Voeg het sinaasappelsap toe en breng op smaak met zout en peper. Zet tot gebruik in de koelkast.

  3. Snijd het brood in dobbelsteentjes van 1 bij 1 cm. Smelt roomboter in een koekenpan en bak de croutons (brood dobbelsteentjes) rondom bruin. Bestrooi eventueel met wat zeezout.

  4. Schep de gazpacho in de soepborden, verdeel de croutons over de borden. Verkruimel de feta over de soep, snijd de tomaten voor de topping in partjes en leg ze in de gazpacho. Garneer met pijnboompitten en basilicum. Drizzle er wat van je favoriete olijfolie over.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan