Galette met artisjokken
Artisjokken, je houdt er van of niet. Artisjokken hebben een beetje een aparte smaak en vallen voor ons in de categorie olijven. Aan de smaak moet je misschien een beetje wennen, net als bij olijven. Geef ze eens een kans wanneer je ze nog nooit geprobeerd hebt! Wij vinden vooral de gemarineerde artisjokken lekker, yep die uit een potje komen. De verse kosten best wat tijd om te bereiden, meestal zal je er ook eventjes voor om moeten fietsen naar een Turkse groenteboer, die verkoopt ze meestal wel. Mits ze in het seizoen zijn (mei tot oktober). In dit recept gaan artisjokken uit een potje. Artisjokken doen het overigens goed op pizza’s, in salades en op hartige taarten. En dus ook heel lekker in dit hartige galette recept.
Een galette is eigenlijk een hele eenvoudige taart. Je kunt ze zowel zoet als hartig maken. Eerst rol je het deeg uit in een cirkel. In het midden leg je de vulling. Maak de vulling niet te dik, een beetje zoals je een pizza belegt. Bij een te dikke vulling wordt de bodem niet mooi knapperig. Wanneer je de galette hebt gevuld vouw je de randen terug naar binnen. Een klein beetje over de vulling heen. Zoals op de foto’s. Als vulling bak je de rode ui tot dat ze lekker zacht zijn. Eerst besmeer je het deeg met zachte geitenkaas, daarop leg je de rode ui en daarover verdeel je de gemarineerde artisjokken. Kijk hier voor nog meer lekkere hartige taart recepten.
Ingrediënten voor 4 personen
1 rol hartig taartdeeg
1 potje met gemarineerde artisjokken
4 rode uien, in ringen
100 gr zachte geitenkaas
1 ei, losgeklopt
Blaadjes van 2 takjes verse tijm
Peper en zout naar smaak
1 tl grof zeezout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (electrische oven)
Giet de artisjokken af, maar gebruik 2 el olijfolie uit het potje om de rode uien in te bakken. Voeg deze olijfolie toe aan de pan. Doe de rode uienringen erbij en bak ze op een laag vuur in 10 minuutjes mooi zacht. Breng ze op smaak met peper en zout.
Haal de rol taartdeeg uit de verpakking, je kunt natuurlijk een ronde of een rechthoekige galette maken. (Ik gebruikte een ronde deeglap met een doorsnede van 30cm). Prik gaatjes in het deeg, laat 2-3 cm rand vrij. Smeer het middelste gedeelte, met de gaatjes, in met de zachte geitenkaas. Verdeel er de rode uien ringen over. En leg de artisjokken op de geitenkaas en het rode uienmengsel. Bestrooi met de verse tijm blaadjes.
Vouw de rand om. Bestrooi de rand met wat grof zeezout. Zet in de oven en bak in 25 minuutjes mooi bruin. Haal uit de oven, smeer de rand in met eigeel en bak nog 5 minuutjes voor een extra mooi resultaat.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in